VODA KOJU DOBIJETE UZ KAFU NIJE ZA PIĆE: Evo za šta zapravo SLUŽI, šokiraćete se!
Kafa, Ilustracija, Foto: Profimedia

da li ste znali?

VODA KOJU DOBIJETE UZ KAFU NIJE ZA PIĆE: Evo za šta zapravo SLUŽI, šokiraćete se!

Tada su kafedžije htele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom

Objavljeno:

Kultura ispijanja kafe razlikuje se od zemlje do zemlje, ali u većini krajeva danas se uz šoljicu kafe služi se i čaša hladne vode. Postoje gradovi u kojima se ovo pravilo ne praktikuje, pa ukoliko naručite i vodu uz kafu, sigurno će vam doneti i račun uz nju.

Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.

Ono što je interesantno, to je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije bila namenjena da se pije. U to vreme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe.

Nije im se dopadalo to što kašičicu prljaju penom, a potom takvu moraju da je stave na rub tacne. Mnogi su tada taj potez shvatali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu.

Kafa
foto: Profimedia

U prvi mah, čaša vode se koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su kafedžije htele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.

Danas, kada dobijete čašu vode uz kafu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kafane i restorani u svetu su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mesta gde je nećete dobiti bez naglašavanja.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.