SREDSTVOM IZ KUĆE OČISTITE MRLJE SA JASTUKA: Biće kao da ste ih TEK KUPILI, mirisaće božanstveno
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/ carolina.mccauley

savet

SREDSTVOM IZ KUĆE OČISTITE MRLJE SA JASTUKA: Biće kao da ste ih TEK KUPILI, mirisaće božanstveno

“Nemojte cediti jastuk kako biste sprečili oštećenje mikrovlakana"

Objavljeno:

Jastuci se koriste svakodnevno pa je samo pitanje vremena kada će se na njima pojaviti prljavština i mrlje – naročito one žute. Jastuci se prljaju od šminke, mrtve kože, znoja, pljuvačke, a pre nego što ga bacite i kupite novi, naučite kako da najefikasnije operete svoje jastuke, ukloniti žute mrlje i učinite da ponovno izgledaju i mirišu kao novi.

Iako je najbolji način da sprečite prljavštinu i mrlje na jastucima korišćenje navlaka za jastuke, to ne sprečava sve mrlje. Ekspertkinja za čišćenje podelila je savete kako ukloniti žute mrlje na jastuku pomoću posebnih sredstava za čišćenje sa i bez mašine za pranje veša, piše Express.

Kako ukloniti žute mrlje s jastuka u mašini za pranje veša

Dok se većina jastuka može prati u mašini za veš, neki zahtevaju ručno čišćenje ili pak samo hemijsko čišćenje, stoga je bitno proveriti nalepnice za održavanje na jastuku pre nego što ga operete u mašini. Iako se većina poliester jastuka možete prati u mašini za veš, oni od memorijske pene su druga priča.

Džoan Klark, ekspertkinja za čišćenje u Tips Bulletin, podelila je rešenje koje koristi alkoholno sirće za uklanjanje mrlja, što je takođe odličan način za dezinfekciju dušeka.

“Da biste izbelili požutele jastuke, pomešajte sodu, sirće, deterdžent za rublje i deterdžent za sudove u maloj posudi i promešajte. Stavite jastuk u mašinu za veš i dodajte rastvor za čišćenje kao što to obično radite tokom pranja.”

Budući da je ovo sredstvo za čišćenje gusto, lepi se za površinu jastuka, pa je potreban i drugi ciklus pranja. Ponovite ciklus pranja samo vrućom vodom kako biste uklonili sve ostatke.

“Ovaj jednostavan, ali efikasan recept odličan je za uklanjanje mrlja od znoja s košulja, ali i jastuka. Uklonite žute mrlje s lakoćom, a zatim bacite jastuke ili odeću u sušilicu. Dodajte i nekoliko teniskih loptica ili loptica za sušenje u sušilicu. Kuglice razbijaju grudvice tkanine tokom sušenja i obezbeđuju ravnomjerno zagrevanje. Osušite jastuk na ciklusu vazduha ili na niskoj temperaturi”, savetuje Klark.

Jastuci
foto: Profimedia

Kako ukloniti žute mrlje s jastuka bez mašine za pranje veša

Ako vaša oznaka za njegu jastuka zahteva ručno pranje, operite jastuk na ruke blagim deterdžentom kako biste uklonili žute mrlje.

“Da biste izbelili jastuke, napunite veliku kadu vrućom vodom i dodajte četvrtinu šoljice deterdženta za pranje veša. Za izbeljivanje jako zaprljanih žutih jastuka upotrebite četvrtinu šoljice izbeljivača ili četvrtinu šoljice boraksa. Izbegavajte korišćenje ključale vode kako biste sprečili oštećenje vlakana”, kaže Klark.

Stavite jastuk u sapunastu vodu i nežno ga gnječite rukama kako bi deterdžent mogao da prođe kroz materijal. Jastuk potom držite pod hladnom vodom kako biste isprali sav sapun i ostatke prljavštine.

“Nemojte cediti jastuk kako biste sprečili oštećenje mikrovlakana. Nežno stisnite materijal kako biste uklonili što više vode”, upozorava ova ekspertkinja za čišćenje.

Ako na oznaci za negu piše da ne sušite jastuk u mašini za sušenje veša, ostavite ga napolju da se osuši na vazduhu, i svakako pazite na to da ga povremeno okrenete. Za jastuk koji je siguran za mašinsko sušenje, stavite ga u sušilicu na nisku temperaturu i dodajte loptice.

Za one koji radije ne koriste izbeljivač, Klark predlaže da nanesu malu količinu sode bikarbone na mrlju i starom četkicom za zube na to mesto potom utrljaju sirće.

Jastuk
foto: Printscreen/TikTok/ carolina.mccauley

“Koristite četku umočenu u sirće da oribate sodu bikarbonu. Obrišite prljave ostatke vlažnom krpom. Sirće možete dodati i u raspršivač za boce i poprskati sirće po odeći i sodi bikarboni. Pustite da hemikalije malo odreaguju i oribajte četkicom za zube. Soda bikarbona i sirće su dobitna kombinacija koja uklanja sve vrste mrlja na mnoštvu površina”, savetuje Klark.

Iako ćete i dalje morati povremeno da perete jastuke kako bi bili dezinfikovani i bez mrlja, ekspertkinja ističe i neke mere koje možete preduzeti kako bi ostali sveži između pranja.

“Pobrinite se da svoje jastuke umotate u zaštitu za jastuke, kao i jastučnice. Promenite ih jednom nedeljno, zajedno s posteljinom. Ako vam se jastuci posebno zaprljaju zbog preteranog znojenja ili drugih uzroka, menjajte te presvlake dvaput nedeljeno”, kaže Klark.

Dok menjaju jastučnice, vlasnicima je predložila da površinu jastuka poprskaju sprejom za posteljinu kako bi zadržali sveži miris. Ovo je takođe dobra prilika i da razmislite o dodavanju eteričnih ulja u sprej za podsticanje dobrog sna, poput mirisa lavande i kedrovine.

“Jastuke koji se mogu prati u mašini važno je čistiti sredstvom za izbeljivanje najmanje dva puta godišnje. Uvek koristite ciklus nežnog pranja i ciklus ispiranja kada perete jastuke”, poručuje za kraj Klark.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.