NIKO NE ZNA DA POSTOJI SAMO 1 NAČIN DA SE JAJA PRAVILNO SKUVAJU: Svako živ tu ZGREŠI pa ispadnu KATASTROFA
Kuvana jaja, Ilustracija, Foto: Printscreen

odličan savet

NIKO NE ZNA DA POSTOJI SAMO 1 NAČIN DA SE JAJA PRAVILNO SKUVAJU: Svako živ tu ZGREŠI pa ispadnu KATASTROFA

Meri smatra da je izraz skuvati jaja netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva

Objavljeno:

Meri Frensis Kenedi Fišer je američka kulinarska zvezda, koja je preminula 1992. godine, međutim, njeni saveti su i dan danas vredni pažnje. Pa je tako, na primer, na super koristan način objasnila kako se pravilno spremaju jaja.

Poznata američka kuvarica Meri Frensis Kenedi Fišer je govorila da je pogrešno reći skuvati jaja, jer je, po njenom mišljenju, tajna u tome da se uspešna priprema jaja krije u činjenici da se ona zapravo ne kuvaju.

Nedavno reizdanje njene knjige "How To Cook A Wolf" iz 1942. godine, je ponovo privuklo veliku pažnju, a tu govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Meri smatra da je izraz skuvati jaja netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipeću vodu žumance ostaje sirov, a belance se odmah skuva.

Cilj je, naime, kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Zato Meri nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate.

1 / 2 Foto: Profimedia

Dakle, kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipeću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a ona napominje kako će na taj način da se jaje skuva jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je, kako prenosi Mirror, ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže da se očisti ljuska sa jajeta ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju da se jaja tvrdo kuvaju, pogotovo maloj deci.

(Espreso/Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.