OVE STVARI NOSITE SVAKI DAN, A ZABORAVLJATE DA IH PERETE ČESTO: One su LEGLO BAKTERIJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

trebalo bi da radite to češće

OVE STVARI NOSITE SVAKI DAN, A ZABORAVLJATE DA IH PERETE ČESTO: One su LEGLO BAKTERIJA

Pune su bakterija

Objavljeno: 18:52h

Iako možda često uključujete veš mašinu, postoje neke stvari koje često zaboravljate da ih operete.

Svakodnevno ih koristite, te su puni bakterija, dok druge stvari poput farmerki perete već posle jednog ili drugog nošenja.

Brushalter

Svaka žena ima svoj omiljen brushalter, onaj koji savršeno pristaje, udoban je i izgleda fantastično. Zato nije nimalo čudno što mnoge dame nose isti grudnjak više dana zaredom i peru ga tek nakon nekoliko dana, a ponekad i nakon više od nedelju dana nošenja.

Međutim, stručnjaci preporučuju da brushalter menjate svaka dva do tri dana, a nekad čak i svaki dan, posebno ako se mnogo znojite. Grudnjak stoga treba prati onoliko često koliko i majice i drugi donji veš.

Sve odumrle ćelije kože, ulja i znoj koji se uhvate u grudnjak čine savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija. U grudnjaku se mogu zarobiti i mirisi i mrlje, koji se ne mogu ukloniti ni pranjem.

Grudi, Grudnjak, Brus, Brushalter
foto: Profimedia

Pidžamu

Udobne pidžame ili majice u kojima spavate iz noći u noć su zapravo prljavije nego što izgledaju. Iako je ovo odeća koja se ne nosi napolju, nju u suštini treba češće prati. Uostalom, u pidžami provedemo najmanje sedam sati svake noći, znojimo se i tkanina upija mrtve ćelije i masnoću našeg tela.

Koliko često treba menjati pidžamu? Pa, posle otprilike dve do četiri noći, pidžama bi trebalo da ide u korpu za veš, slaže se većina stručnjaka. Ali ako se mnogo znojite, trebalo bi da to radite češće.

Jastuk

Kada ste poslednji put oprali jastuke? Pod ovim ne mislimo na navlake za jastuke, već na sam jastuk. Stručnjaci preporučuju pranje jastuka bar jednom ili dva puta godišnje, a još bolje, svaka tri meseca. Čak i na jastuku se skuplja mnogo znoja, sebuma, mrtvih ćelija kože, a on je neretko i leglo grinja.

Jastuk, Krevet
foto: Profimedia

Kupaći kostim

Često zanemarimo pranje kupaćih kostima. Kada to kažemo, mislimo na temeljno pranje sa deterdžentom, a možda i u mašini. Veoma je važno ovaj komad odeće oprati na kraju svakog kada u kome idete na plivanje, a još bolje što pre nakon kupanja. Bakterije se akumuliraju na kupaćim kostimima, kao i hlor ili slana voda, što može oštetiti njihov materijal. Naravno, preporučljivo je imati nekoliko kupaćih kostima.

(Espreso/Citymagazine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.