SVEMOGUĆI IZBELJIVAČ KOJI ĆE OBOŽAVATI SVE DOMAČICE: Možete dezinfikovati i obojenu odeću, ali pažljivo
ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/JECASVAŠTARICA

SAVRŠENO

SVEMOGUĆI IZBELJIVAČ KOJI ĆE OBOŽAVATI SVE DOMAČICE: Možete dezinfikovati i obojenu odeću, ali pažljivo

Reč je o jeftinom sredstvu kojim se može očistiti i dezinfikovati gotovo sve neporozne površine u domu

Objavljeno:

Varikina se najčešće koristila za izbeljivanje belog veša, naše mame i bake izbeljivač ili varikinu često su koristile za pranje i dezinfekciju mnogih površina i stvari u domu, kao i baštenskog nameštaja.

Reč je o jeftinom sredstvu kojim se može očistiti i dezinfikovati gotovo sve neporozne površine u domu – za radne površine, sudopere, pločice, podove, hladnjak, uređaje od nerđajućeg čelika, baštenski nameštaj i slično – pa nije naodmet da ga imate u kući, ali važno je da znate kako se pravilno koristi, da ne biste napravili više štete nego koristi, upozorava Meri Galjardi, stručnjakinja za pranje odeće u Cloroxu.

Jedno od pravila kojeg se treba držati kad baratate s varikinom jeste da sve što ste njome dezinfikovali nakon što kratko odstoji u pravilu treba isprati čistom vodom. Potrebno je i da pazite na ruke (zaštitite ih rukavicama obavezno i nastojte da rastvor što manje dolazi u dodir s kožom), i na odnos varikine i vode u rastvorima.

Za osnovnu upotrebu u kući pomešajte pola šoljice varikine s 3,7 do 4 litre vode. S tom mešavinom možete dezinfikovati radne površine u kuhinji, sudoperu, pločice i podove, odnosno sve neporozne površine.

Za dezinfekciju kanti za smeće možete napraviti i koncentrovaniji rastvor: Pomešajte oko pola šoljice varikine na otprilike tri litre vode.

1 / 3 Foto: Profimedia

Koristite toplu vodu ako vam treba rastvor za ribanje i dezinfekciju pločica. Za dezinfekciju kuhinjske daske za sečenje napravite još blaži rastvor: Na 3,5 litre vode dovoljno je staviti dve kašičice izbeljivača.

Želite li dezinfikovati veš ili odeću, npr. odeću iz teretane, dodajte malo izbeljivača u deterdžent za pranje veša. Za dublju dezinfekciju možete dodati 2/3 šoljice za standardnu mašinu ili 1/3 šoljice za visokoefikasnu. Treba da znate da mnogi obojeni odevni predmeti mogu se sigurno prati i sa standardnim izbeljivačem.

Meri Galjardi kaže da se i neki obojeni odevni predmeti sigurno mogu oprati s izbeljivačem, ali treba biti oprezan.

Preporučuje da uvek pre pranja testirate odeću na manjem komadu gde se šteta neće videti. Na primer na unutrašnjem obrubu rukava. Jednostavno pomešajte 2 kašičice izbeljivača s četvrtinom šoljice vode, pa nanesite malu tačkicu te mešavine na rukav i ostavite jedan minut pre nego osušite rukav suvom krpom, tako da upije. Ako ne ostane nikakva mrlja, odevni predmet možete oprati.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.