preukusno
SVI U JUGI SE SEĆAJU OVOG KOLAČA, A NASTAO JE 70-IH GODINA: Danas DOMAĆICE traže RECEPT za NJEGA
Nikada nije dobio konkretan naziv, pa je ostao upamćen kao “Jugoslovenski kolač”
Sastojci:
5 jaja
7 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kg jabuka
200 gr šećera
2 kesice pudinga od vanile
2 kesice šlaga
Priprema: Pet celih jaja umutiti sa sedam kašika šećera. Na kraju lagano umešati pet kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo. Peći u podmazanom i pobrašnjenom plehu, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti nadev.
Kilogram jabuka oljuštiti, očistiti od semena i iseći na kockice. Sipati u lonac sa 900 ml vode i 200 gr šećera i staviti da se kuva nekoliko minuta. Potom izvaditi jabuke i ostaviti da se prohlade, pa ih rasporediti po patišpanju.
Ovaj jednostavni kolač sa jabukama i pudingom ušao je u modu sedamdesetih godina, danas je pomalo zaboravljen. Nikada nije dobio konkretan naziv, pa je ostao upamćen kao “Jugoslovenski kolač”….
100 ml vode razmutiti sa dve kesice pudinga, uliti u vodu u kojoj su se kuvale jabuke, pa skuvati. Dok je još vruć, preliti puding preko jabuka, i ostaviti da se stegne na hladnom mestu.
Ohlađen kolač premazati umućenim šlagom.
(Espreso/Sećanja.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!