OVAKO SU STARI SRBI SPREMALI ZIMNICU: Potrebno vam je SAMO OVO, jednostavnije i ZDRAVIJE ne može! (RECEPT)
Turšija, Foto: RINA

PREUKUSNA JE

OVAKO SU STARI SRBI SPREMALI ZIMNICU: Potrebno vam je SAMO OVO, jednostavnije i ZDRAVIJE ne može! (RECEPT)

Kako se pravi domaća turšija na tradicionalan način? Kako da sačuvamo užitak pravljenja turšije zajedno sa punim ukusom i dužinom trajanja?

Objavljeno: 20:04h

Znate li kako se pravi domaća turšija? Zimnica je sigurno jedan od najjednostavnijih, najpraktičnijih, ali i najukusnijih načina da sveže povrće sačuvamo do proleća. Priprema turšije može se izvesti na bezbroj načina, ali treba biti oprezan sa stavljanjem dodataka.

Kad je industrijska turšija u pitanju, ona koja se kupuje u prodavnicama, nju trebate zaobići kad god je to moguće. Domaća turšija je jedini ispravan izbor.

Konzervansi i aditivi tradicionalno se dodaju zimnici kako bi sprečili razvoj bakterija i gljivica na ovim namirnicama.

Njihov cilj je da hrana potraje što duže. No najnovija naučna istraživanja pokazuju kako konzervans, tačnije aditiv E211 uništava mitohondrije ćelija kod čoveka i tako ubrzava starenje. On može izazvati degenerativne promene, poput Parkinsonove bolesti. Na kraju čak rezultira cirozom jetre, a u kombinaciji s vitaminom C formira benzen, potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi.

Stručnjaci savetuju da, ako već stavljamo konzervans da moramo povesti računa o njegovoj količini. Na kilogram hrane nе treba stavljati više od jednog grama konzervansa. Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se ne izlaže direktno visokim temperaturama, a svo bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sledeće godine.

Kako napraviti domaću turšiju

Klasičnu turšiju bez konzervansa možemo napraviti na sledeći način:

Potrebno povrće: paprike, turšijare i babure, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol, sitni crni luk, drugo jesenje povrće po izboru.

Turšija
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Količina povrća određuje se prema veličini suda (bureta) i vašim potrebama. Sve povrće mora da bude potpuno zdravo. Treba ga ostaviti nekoliko dana, razređeno, na suvom mestu da odstoji. Sve povrće zatim dobro oprati. Na dno suda složite jedan red, recimo paprika, pa zatim mešano povrće po volji, ako volite, dodajte celerov list i koji koren očišćenog rena, pa zatim papriku, i tako sve dok se ne napuni sud ili bure.

Kad složite povrće, prelijte najboljom, starinskom čorbom, koja se pravi na sledeći način: u 3 litra vode prokuvajte oprani višnjev list (2 šake), pa dodajte litar i po čistog vinskog sirćeta, sve dobro promešajte i ovom čorbom prelijte povrće.

Preko treba staviti krst od zdravog čamovog drveta i preko njega čist, veliki kamen, da se napravi pritisak, koji će izvući vodu iz povrća i ubrzati fermentaciju.Turšiju je najbolje da pripremate i držite u hladnom špajzu ili podrumu. Pre sipanja čorbe treba ubaciti u bure so i to priličnu količinu (na bure od 50 litara dolazi kilogram i po soli). Na bure staviti slavinu i dvaput nedeljno otakati sirće.

(Espreso/Bašta Balkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media