EVO ČIME JAČA IMUNITET DANICA GRUJIČIĆ: U pitanju je hrana koju svi Srbi TAMANE, neverica!
Dr Danica Grujičić, Foto: Printscreen

KO BI REKAO

EVO ČIME JAČA IMUNITET DANICA GRUJIČIĆ: U pitanju je hrana koju svi Srbi TAMANE, neverica!

Prema savetima lekara, dr Danica tada nije uzimala kortikosteroide, već joj je naloženo da počne da veoma pažljivo brine o svom imunitetu

Objavljeno: 16:44h

Dr Danica Grujičić je bolovala od kovida 19 u avgustu 2020. godine i, premda je imala vrlo laku kliničku sliku, sprovela je vrlo strogu terapiju koja je trajala dve nedelje.

Ta "strogost" se ogledala u neprekidnom ležanju u krevetu i izričitom odmoru čitave dve nedelje. Od lekova je uzimala samo diklofenak (ujutru i uveče), kao i vitamin C i vitamin D. Simptomi su bili slabi - povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima - i trajali su svega nekoliko dana. Međutim, i po njihovom prestanku, dr Grujičić nije prekidala svoju terapiju. "Zakucajte se u krevet", izričita je doktorka Danica.

Uporno dvonedeljno ležanje je bilo njeno glavno pravilo ponašanja. Po svemu što je o kovidu pročitala, doktorka kaže da je razumela je da je reč o opasnoj sistemskoj bolesti i, premda nema nikakve riziko faktore kardiovaskularnog tipa, nije htela da dovodi organizam u veću opasnost.

Kada je posle dve nedelje ustala iz postelje, trebalo joj je još nekoliko nedelja da se polako vrati u formu. Svakog meseca se testira i dobija pozitivan IgG rezultat što znači da i dalje ima antitela. Čak i posle tri meseca, kaže da još ne može da planira redovnu fizičku aktivnost, što bi značilo 2 treninga nedeljno, kako je ranije običavala.

Doktorka Grujičić pripisuje brz oporavak od kovida i jakom imunitetu. "Ja imam i sarkoidozu", rekla je u emisiji RTS Ordinacija, 13. decembra 2020. godine. "To je autoimuno oboljenje u kojem se praktično vaše ćelije okreću protiv vaših limfnih čvorova, mogu i protiv pluća ili krvnih sudova. Ja sam imala jednu akutnu formu poznatu pod nazivom Lofgrenov sindrom, koji prate pečati na nogama, malaksalost i povišena temperatura čak dva meseca."

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Facebook

Prema savetima lekara, dr Danica tada nije uzimala kortikosteroide, već joj je naloženo da počne da veoma pažljivo brine o svom imunitetu.

"Zato i sada strogo vodim računa šta jedem, od koga uzimam hranu - nabavljam uglavnom na pijaci i na selu - zna se, tačno, od koga jaja, od koga sir, od koga kajmak! I uvek sam se bavila nekom fizičkom aktivnošću. Ili je to bilo plivanje, ili nekakav tenis. Naravno, bolje da ne pominjem kakav je to bio tenis", smeje se na svoj račun doktorka. "Nisam ispala neki veliki talenat. A praktikovala sam i obične treninge sa trenerom, naročito kad sam se u jedno vreme ugojila čak do 80 kilograma i to mi je smetalo, morala sam da smršam."

Tokom bolovanja od kovida, dr Grujičić kaže da je izgubila apetit, premda nije izgubila čulo ukusa i mirisa. "Ali, moram da priznam, čim sam pojela dva šnita slanine, znala sam da sam odlično", smeje se dr Grujičić.

Budući da radi kao direktor Instituta za onkologiju, kaže da primećuje i sve veći broj obolelih od karcinoma pluća, debelog creva i dojke i da je posebno brine broj žena koji puše. "Ako mogu da nešto makar savetujem, bilo bi to da se hitno ostavljaju cigarete", apelovala je doktorka. "Dakle, mnogo tečnosti, redovna fizička aktivnost i zdrava hrana. I, obavezno - slaninica!"

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.