OVAKO BUGARI SPREMAJU LJUTENICU, SRPKINJE NA JUGU ODLEPILE: Odmah zapišite RECEPT!
Ljutenica, Foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

PRUKUSNO

OVAKO BUGARI SPREMAJU LJUTENICU, SRPKINJE NA JUGU ODLEPILE: Odmah zapišite RECEPT!

Ljutenica je tradicionalno bugarski namaz

Objavljeno:

I dok neki tvrde da podseća na ljuti ajvar, a drugi je mešaju sa pinđurom, svi se uglavnom slažu da je neozaobilazna ako ste ljubitelj pikantnih namaza i domaće zimnice.

Sastojci;

2 kg paradajza

1,5 kg slatke crvene paprike

200 g ulja

50 g šećera

50 g šećera

200 ml sirćeta

1 veza svežeg peršunovog lišća

4 sveža lista celera

5 čena belog luka

kašika mlevenog crnog bibera

7 komada ljute paprike

1 vrećica konzervansa

PRIPREMA:

Operite paradajz i stavite u plastičnu činiju. U drugu šerpu sipajte vode toliko da paradajz blanširate. Stavite šerpu sa vodom na šporet i sačekajte da proključa, pa sklonite sa ringle i sipajte paradajz u šerpu. Nakon blanširanja, ogulite paradajz i isecite ga na četvrtine. Stavite ih u blender i iseckajte. Paprike operite i prepolovite i očistite od semenki. Svaku polovinu isecite na manje kockice i stavite u činiju. Ljute papričice stavite u šerpu ili tiganj i lagano propržite da puste arome. Stavite gumene rukavice i uzmite ljute papričice i očistite ih od peteljki i semenki i isecite na sitne kockice. Isecite ih koliko god možete. List peršuna i celera operite pod mlazom hladne vode i stavite u blender i izblendajte. Očistite beli luk i isecite ga na što manje komada i dodajte u blender i izmiksajte sa prethodno izmiksanim peršunom i celerom. Sipajte ulje u šerpu i stavite na tihu vatru i dodajte smešu od paradajza koju ste dobili u blenderu. Sve zajedno pržite oko 20 minuta, mešajući. Posle 20 minuta dodajte isečene paprike i ljute paprike i kuvajte još 15 - 20 minuta. U smešu dodajte izmešane začine od peršuna, celera i belog luka. Dodajte šećer, so, sirće i konzervans. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim skinite šerpu sa ringle. Oprane i osušene tegle stavite u rernu na 200°C na 5 minuta, a zatim ih izvadite iz rerne i odmah sipajte u njih vruću ljutenicu. Tegle dobro zatvorite poklopcima i prekrijte pamučnim krpama i ostavite da se ohlade. Kada se ohladi, čuvajte ju na hladnom mestu.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.