OVDE PRETI NAJVEĆA OPASNOST AKO ZIMNICU SPREMATE U GRADU! Građani upozoreni, MORATE ČUTI ODMAH
Foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

vaŽno

OVDE PRETI NAJVEĆA OPASNOST AKO ZIMNICU SPREMATE U GRADU! Građani upozoreni, MORATE ČUTI ODMAH

Za one koji imaju svoje dvorište ne postoji prepreka da to i čine, dok bi recimo, ako bi šporet na drva raspalili na javnoj površini, preti kazna.

Objavljeno: 16:11h

Sezona pravljenja zimnice je u punom jeku, miris pečenih paprika i kuvanog ajvara širi se gradom. Da, u gradu i to na terasama, ispred zgrada ili u parkiću. Iako je spremanje zimnice u punom jeku, mnogi ne znaju da to može skupo da ih košta ako to rade na pogrešnom mestu.

Papriku, kažu znalci, za ajvar treba dobro nadimiti. Upravo zbog toga nije redak slučaj da se u urbanim sredinama ljubitelji tog specijaliteta odluče da papriku peku po terasama, krovovima zgrada, parkovima i drugim javnim površinama, zbog čega prema važećim propisima Komunalna policije može da ih kazni sa 5.000 dinara, u nekim slučajevima čak i do 50.000, a ukoliko ne plate kaznu mogu završiti i do pet dana u zatvoru.

Pečenje paprika na terasi neretka je pojava i u prestonici, te su i Beograđani spremni da zasuku rukave i naprave zimnicu po svom ukusu.

Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, a najviše se ovim povodom dimilo na Čukarici, Novom Beogradu, Zemunu, Rakovici, Paliluli, ali se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

S druge strane, u prigradskim naseljima uglavnom nema prijava, jer su se sugrađani navikli na takve aktivnosti.

Zbog pravljenja zimnice na oprezu moraju da budu i vatrogasci. Naime, skoro svake godine se zabeleži barem par slučajeva izbijanja požara zbog pečenja paprike. Međutim, ukoliko na teren izađu vatrogasci i obaveste policiju o nemilom događaju, nesavesni ljubitelj pečene paprike ili roštilja može dobiti prekršajnu prijavu za ugrožavanje javnog reda i mira, pa čak i za izazivanje opšte opasnosti ukoliko vatra sa roštilja izazove požar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.