OVAKO TURCI ZAPRAVO PRAVE KAFU, SRBI NISU ZNALI OVU CAKU: Tajna je u samo 1 POTEZU, pićete je svakodnevno
Turska kafa, Foto: Printscreen

ISPROBAJTE

OVAKO TURCI ZAPRAVO PRAVE KAFU, SRBI NISU ZNALI OVU CAKU: Tajna je u samo 1 POTEZU, pićete je svakodnevno

Nezaobilazni i prvi deo jutarnje rutine većine ljudi jeste kafa. Iako postoji mnogo vrsta ovog napitka, poput espreso, makijato, kapućino, nes kafe, najomiljenija na našim prostorima je tzv. turska ili domaća kafa.

Objavljeno: 10:09h

Postoje razni načini za pripremu domaće kafe, od kojih u velikoj meri zavisi i njen ukus. Kada je reč o originalnoj recepturi pripreme ove kafe, postoji poseban proces koji treba ispoštovati da bi se dobio pravi užitak tokom ispijanja. Prema tom receptu, kafa se priprema u džezvama karakterističnog oblika čiji je donji deo širi od gornjeg.

Originalna džezva napravljena je od bakra, dok joj je unutrašnjost kalajisana.

Sastojci za dve šoljice kafe:

10 g (dve pune kašičice) sitno mlevene kafe

2 dl vode

šećer (po želji)

Priprema:

Džezvu sa vodom staviti na vatru da provri, zatim je skloniti sa vatre i dodati šećer (ukoliko pijete sa šećerom). Nakon toga sipati dve pune kašičice kafe pa promešati i vratiti na vatru da ponovo provri. Kada se pena podigne do vrha džezve skinuti je sa vatre na kratko, pa još jednom vratiti. Sipati nekoliko kapi hladne vode, skinuti sa vatre i ostaviti oko 30 sekundi da se slegne.

Serviranje kafe obavlja se po principu da se u svaku šoljicu pre sipanja stavi po jedna kašičica kajmaka koji se uzima sa vrha džezve, a zatim se ravnomerno u svaku dolije ostatak kafe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.