TRIK UZ KOJI ĆE VAM MLEVENO MESO OSTATI SVEŽE: Biće kao da ste ga TEK KUPILI!
Mleveno meso, Foto: TV Prva / Printscreen

DOMAĆICE PAŽNJA

TRIK UZ KOJI ĆE VAM MLEVENO MESO OSTATI SVEŽE: Biće kao da ste ga TEK KUPILI!

Trik uz koji mleveno meso svaki put bude sočno i mekano, bez ‘gumene’ teksture“

Objavljeno:

Bilo da radite sos od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom, savetuje chef i autorka gastro tema Sara Tejn.

„Na 450 grama mlevenog mesa dodajte ¼ kašičice sode bikarbone i ostavite da meso odstoji 15 minuta pre pripreme“, savetuje Sara Tane, kuvarica i spisateljica koja piše o gastronomskim temama.

„Mlevena junetina tokom pečenja ispušta puno tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuvari rešavaju tu poteškoću pečenjem mlevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rešava taj problem“, kaže Sara dodajući da se u osnovi radi o tome da viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim time gubitak tečnosti.

„Osim s junetinom, trik bi trebalo da funkcioniše i sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama“, kaže Sara i dodaje da soda bikarbona ne samo da sprečava ispuštanje tečnosti nego čini meso sočnim i mekanim bez gumene teksture. Tečnosti će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći, piše portal The Kitchen.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.