RECEPT STIGAO PRAVO SA KOPAONIKA: Srbi već odlepili za NJIM, a samo da vidite NA ŠTA PODSEĆA (FOTO)
Gibanica, Foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - ROMANIA

RECEPT

RECEPT STIGAO PRAVO SA KOPAONIKA: Srbi već odlepili za NJIM, a samo da vidite NA ŠTA PODSEĆA (FOTO)

I što je još interesantnije pravila se u obliku kuglofa tj. sa rupom u sredini, samo što su se u sredinu stavljale tri šišarke od kukuruza.

Objavljeno:

I velika seoba je bila baš preko Kopaonika gde su se i nastanjivali. Dosta porodica je došlo sa Peštera, pa iz vardarske doline i moravske doline. I naravno mešanjem stanovništva mešali su se i recepti što je sasvim razumljivo.

Neko je dodavao, neko oduzimao po neku namirnicu, da bi se konačno u devetnaestom veku ustalio ovaj recept kakav je i danas samo što mu je pridodat suvi začin popularna vegeta. I što je još interesantnije pravila se u obliku kuglofa tj. sa rupom u sredini, samo što su se u sredinu stavljale tri šišarke od kukuruza. Kore su se koristile okrugle pečene na plotni. One su bile debljine tupe strane noža pa kada su se potapale u fil malo su upijale tečnosti i gibanica je poprimala drugačiju teksturu.

Sastojci:

  • 500gr kore za pitu
  • 500gr svežeg sira (krem sira)
  • 3 veća jajeta
  • 1 kašika griza
  • 50gr otopljenog putera/maslaca
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice vegete
  • po potrebi mleko
1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

1. Ova gibanica je i poznata po tome da nije postojao recept sa tačnim merama tipa kapnite 2 nanolitra mleka nego se podrazumevalo da od oka znate da spremate. Sir se koristio “kopaonički krem sir“ koji je malo masniji i gušći nego današnji. I najveći kuriozitet ove gibanice je što je bila jelo bogatijih gazda tako da je neko zna i kao “bogatunsku pitu“. Kore za moju verziju gibanice su pečene na plotni ali kupovne. Imamo jednu ženu koja donosi kod nas na pijacu. Ako uzimate iz radnje kore potrebne su vam deblje kore (ne one tanke za baklavu) pola kilograma, potrebno je pola kilograma krem sira ali onog gušćeg i suvljeg (ima ga u prodavnicama sireva i mleka), 3 veća jajeta ili 4 manja, 1 kašika griza, 50 gr otopljenog putera, 1 čen belog luka, 2 kašičice suvog začina ili soli po potrebi i mleko koliko je potrebno da se napravi smesa gusta kao za palačinke. Prvo se umute jaja cela, pa se doda griz, sir, začin, sitno seckani beli luk, puter koji ste otopili pa ga prohladili. To se sve izmeša dobro pa se polako dodaje mleko. Otprilike je oko 1,5dl do 2dl da se dobije masa kao za palačinke.

2. Podmažete prvo kuglof. Uzmete jednu koru pa stavite u sredinu po dnu kuglofa. Tri ili četiri kore stavite do pola u kuglof a one druge polovine će da vam služe da prekrijete na kraju, one vire iz kuglofa. Svaku koru potopite u fil pa stavite u kuglof i tako ređajte.

3. Ostavite za dve kašike fila da samo malo premažete na kraju kore. Kada ste stavili zadnju koru prebacite preko one polovine, malo ušuškajte.

4. Stavite na 200 stepeni 10 minuta pa smanjite na 180 dok se ne ispeče. To je oko 40 minuta. I jedan savet ako hoćete iz kuglofa da vam izađe gibanica a da se ne lepi samo obrnite kuglof na tanjir pa hladna mokra krpa preko spoljne strane cele kuglofa 5 minuta. Ja sam iskreno to bila zaboravila pa sam krenula ovako da vadim i malo mi je oblik čudan. Ostavite da se ohladi pre sečenja. To je to. Mnogo je lepa i mekana. Topi se u ustima. Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.