isprobajte
RECEPT STAR KOLIKO I SRBI NA KOSOVU! Ovakva REDNICA prenosila se sa kolena na koleno u SRPSKIM OPŠTINAMA (RECEPT)
Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Koliko su stari Srbi na Kosovu i Metohiji, toliko je star i recept za rednicu! Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja. Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Sastojci
brašno5 kg
voda3 l
so1 kašika
kajmak1 kg
ulje700 ml
Kako pripremiti
Od brašna, vode i soli zamesite testo kao za palačinke. Potom pomešajte ulje i kajmak. Založite vatru u ognjištu i stavite sač da se zagreje. Na njega stavite pepeo da bi održavao temperaturu. Ako rednicu pečete u rerni, upotrebite manji pleh i petinu sastojaka.Pored ognjišta postavite tronožac, ispod njega žar, a na tronožac stavite tepsiju podmazanu uljem.
Kutlačom sipajte testo da prekrije dno. Zagrejan sač stavite na tepsiju i ispecite koru. Sklonite sač da se opet zagreje. Za to vreme prelijte koru kajmakom pomešanim s uljem. Ponovo stavite sač, razlijte testo i ispecite koru. Pecite kore dok ne utrošite testo, ređajte kore u tepsiju i svaku premažite kajmakom. Na kraju rednicu isecite na kocke jednake veličine. Prelijte je kajmakom i uljem i postavite sač da se zapeče 10–20 minuta.
(Espreso/ Žena blic)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!