OTKRIVENA NOVA, JEZIVA MOĆ MOZGA! Kada pročitate ŠTA MOŽE, neće vam biti svejedno
Muzak, Foto: AP

AU

OTKRIVENA NOVA, JEZIVA MOĆ MOZGA! Kada pročitate ŠTA MOŽE, neće vam biti svejedno

Istraživači su nedavno identifikovali senzorne neurone koji prenose poruke od masnog tkiva do mozga.

Objavljeno:

Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da mozak može direktno da šalje poruke masnom tkivu i utiče na metaboličke procese u telu.

Dr Li Ie sa odeljenja za hemiju i hemijsku biologiju, koji je koautor studije, veruje da otkriće ovih neurona po prvi put sugeriše da mozak aktivno posmatra masti, a ne samo pasivno primanje poruka o tome.

Predvođeni timom iz istraživačkog instituta "Scripps", autori Li i Ardem Patapoutian razvili su dve nove metode za proučavanje odnosa između senzornih neurona i masnog tkiva. Prvo su koristili pristup nazvan HIBRiD, koji je učinio mišje tkivo transparentnim i omogućio im da prate puteve neurona kroz masno tkivo.

Da bi videli kako rade neuroni u masnom tkivu, istraživači su koristili još jednu novu tehniku, koju su nazvali ROOT. To im je omogućilo da selektivno unište male delove senzornih neurona u masnom tkivu kako bi posmatrali šta se dešava.

Mozak
foto: Profimedia

Kroz ove eksperimente, istraživači su otkrili da skoro polovina ovih neurona nije povezana sa simpatičkim nervnim sistemom - mrežom nerava koje telo koristi za odgovor "bori se ili beži" - već je umesto toga povezana sa delom mozga odakle potiču svi senzorni neuroni, koji su odgovorni za aktiviranje i slanje signala ostatku nervnog sistema o informacijama koje su primili.

Kada je komunikacija senzornih neurona utišana, simpatički nervni sistem je počeo da pretvara bele masne ćelije u smeđe, koje bi zatim mogle da sagorevaju kalorije kroz proces koji se zove termogeneza. Tako je došlo do ubrzanog procesa sagorevanja masti u telu.

Pre studije, istraživači su verovali da nervi za salo uglavnom pripadaju simpatičkom nervnom sistemu i da služe za sagorevanje masti kada je telo pod stresom ili tokom vežbanja. Na osnovu rezultata ovog istraživanja, oni spekulišu da dva suprotna nervna signala mogu raditi u sprezi sa simpatičkim nervnim sistemom za sagorevanje masti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.