SA SIROM, KREMOM, AJVAROM ILI PRAZNE! Domaće mekike na STARINSKI način, doručak za SVAKOG! (RECEPT)
Uštipci, Foto: Printscreen/Youtube/Arab sweet

doručak

SA SIROM, KREMOM, AJVAROM ILI PRAZNE! Domaće mekike na STARINSKI način, doručak za SVAKOG! (RECEPT)

Omiljeni doručak mnogih generacija

Objavljeno:

Savršen doručak (ukoliko ih poslužite sa sirom ili pavlakom) ili poslastica (sa džemom ili kremom) u kojoj će uživati svi članovi porodice!

Uštipci
foto: Printscreen/Youtube/Arab sweet

Sastojci:

1/2 kg brašna

300 ml vode (mlake)

1 kesica suvog kvasca (7 grama)

1/2 kašičice soli

ulje ili mast za prženje

Priprema:

Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.

U dublji sud staviti dosta ulja (masti), zagrejati ga, smanjiti temperaturu i pržiti testo – mekike.

Uštipci
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strane pržiti 3-4 min.

Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.