ŠTA POMAŽE, A ŠTA ODMAŽE KOD LOŠEG ZADAHA: Nećete verovati, TREŠNJE su na listi
Ilustracija, Foto: Profimedia

dah

ŠTA POMAŽE, A ŠTA ODMAŽE KOD LOŠEG ZADAHA: Nećete verovati, TREŠNJE su na listi

Neke namirnice i hrana koju konzumirate u toku dana mogu uticati na pojavu zadaha

Objavljeno:

Zadah iz usta nije uvek posledica oralne higijene ili znak da imate upalu ili pokvaren zub.

Neke namirnice i hrana koju konzumirate u toku dana mogu uticati na pojavu zadaha, dok postoje namirnice koje čiste usnu duplju i doprinose boljem mirisu.

Riba iz konzerve

Bilo da se radi o tunjevini, inćunima ili nekoj drugoj ribi, njihov miris je prepoznatljiv, pa tako i vaš zadah. Proces oksidacije ribe počinje čim se stavi u konzervu i upravo to je ono što izaziva jak miris koji će se zadržati u našim ustima.

Sir

Nisu svi sirevi „smrdljivi“, ali su neke vrste poznate po jakoj aromi. Kada bakterije razgrađuju laktozu, lipide i proteine koji se nalaze u siru, stvara se vodonik sulfid koji je odgovoran za loš zadah.

Alkohol

To nije hrana, ali je čest uzrok lošeg zadaha. Ako ste ikada pili alkohol verovatno znate da je veoma teško prikriti njegov miris. Alkohol deluje i kao diuretik, pa će izazvati suva usta, a kada u ustima nedostaje pljuvačke koja bi isprala miris, loš zadah će se zadržati. Osim toga, alkohol se apsorbuje u krvotok i izlazi kroz pluća i zbog toga ćete dugo osećati njegov „miris“ u ustima.

Kafa

Iako je napitak, kafa mora biti na ovoj listi i svima nam je poznat taj miris kafe. Sama kafa nema neprijatan miris, ali se to menja nakon što se popije. Razlog je sličan alkoholu: isušuje usta i tako omogućava razmnožavanje bakterija.

Beli luk

Ako ste zaključili da je beli luk uzrok lošeg zadaha, niste umislili. On sadrži dve vrste sumpornih jedinjenja koja, kada uđu u krvotok, prolaze kroz stomak i izlaze kroz pluća, što znači da ćete neko vreme „uživati” u mirisu belog luka. Kada kažemo neko vreme, mislimo na dan ili dva...

Ren

Alil izotiocijanat je organosumpor koji preovlađuje u renu i odgovoran je za njegov jak miris. Možda niste znali ovaj podatak, ali ovaj jak miris služi za odbijanje gladnih parazita od rena. Ali kako se ren može pohvaliti antiinflamatornim svojstvima, ponekad uživajte u njemu.

Luk

Nezaobilazan sastojak mnogih jela, nažalost, izaziva i neprijatan zadah, a kako sadrži slične sastojke kao i beli luk, rezultat je sličan.

Proteini

Da li ste ikada čuli za keto zadah? To je rezultat keto dijete koja je puna proteina. Ne samo da će hrana kao što su jaja, meso i mlečni proizvodi izazvati miris amonijaka, već se i masne kiseline razlažu u ketone, što dovodi do metalnog ukusa u ustima.

Paradajz sos

U pitanju je najpopularniji sos, ali on može uticati i na zadah. Bakterije vole da se razmnožavaju u sredini koja je kisela, a pored toga, paradajz može da izazove vraćanje kiseline iz želuca u usnu duplju, što će samo pogoršati situaciju.

Koja hrana može pomoći ako imate loš zadah?

Jabuke

Jabuka ne samo da će sprečiti odlazak kod lekara već će pomoći i da se otarasite naslaga na jeziku i tako osvežite dah. Žvakanje jabuke takođe stimuliše proizvodnju pljuvačke, čime se ispiraju bakterije iz usne duplje.

Trešnje

Nakupljanje loših bakterija na jeziku može izazvati proizvodnju metil merkaptana, neprijatnog gasa koji ima miris trulog kupusa. Trešnje su te koje mogu pobediti ovaj proces i neutralisati miris.

Cimet

Cimet se često nalazi u proizvodima za osvežavanje daha, i to sa dobrim razlogom. Cimet sadrži eterična ulja koja se bore protiv bakterija, a miris ovog začina je toliko prijatan i jak da će potisnuti svaki drugi miris.

1 / 3 Foto: Profimedia

Đumbir

Đumbir je dobro poznat po tome što ublažava bolove u stomaku, ali možda niste znali da đumbir i čaj od đumbira mogu da neutrališu neprijatne mirise? Njegovi sastojci, koji mu i daju ukus, stimulišu enzime u pljuvački koji razgrađuju komponente koje uzrokuju loš zadah.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je prepun antibakterijskih komponenti koje će rešiti problem lošeg zadaha u korenu smanjujući razvoj bakterija za 30 odsto.

Limun i pomoranže

Vitamin C koji se nalazi u limunu sprečiće razmnožavanje bakterija, ali i pomoći u održavanju opšteg oralnog zdravlja.

(Espreso / Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.