UPS! SVE VREME JEDETE POGREŠAN DEO MLADOG LUKA: Kada pročitate pravilo, DOŽIVEĆETE ŠOK
Mladi luk, Foto: Profimedia

ko bi rekao

UPS! SVE VREME JEDETE POGREŠAN DEO MLADOG LUKA: Kada pročitate pravilo, DOŽIVEĆETE ŠOK

Iako postoje ljudi koji ga izbegavaju, drugi jedva čekaju da se pojavi na pijaci kako bi uživali u njegovom ljutkastom ukusu

Objavljeno: 18:04h

Zbog karakterističnog mirisa, postoje gurmani koji izbegavaju mladi luk, ali većina, kojoj prija ukus i miris ga jede klot, kao salatu ili ga dodaje u mnoga jela.

Mladi luk pripada zeljastim biljkama, ima izdužene i pljosnate listove. Smatra se da potiče iz centralne Azije, a odatle se raširio i u područje Sredozemlja. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u starom Egiptu, pošto ima antibakterijska svojstva, pa pomaže organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima.

Utiče na zdravlje kostiju

Sadrži vitamin K koji će pomoći većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K, koji je važan za gustinu i čvrstinu kostiju, piše "D'elephant.au"

Međutim, ove nastaje zaplet! Zeleni deo mladog luka ne treba da se baca, pošto sadrži pravi izvor zdravlja.

mladi luk
foto: Profimedia

Dobar vid

Sadrži dosta karotenoida koji pozitivno deluju na zdravlje oka. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, koji je direktno zaslužan za dobar vid.

Štiti naše srce

Sadrži antioksidanse koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može da poboljša cirkulaciju krvi i spreči trombozu.

Snižava holesterol

Zeleni deo mladog luka često bacimo, a tu se nalazi pravi izvor zdravlja. Smatra se da snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.