6 razloga zašto je tako važno plakati! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

Ko kišna godina!

6 razloga zašto je tako važno plakati! (FOTO) (GIF)

Slane suze koje polako klize niz obraze mogu da zamute pogled, a da li ste se ikada zapitali koje su prednosti ovog bespomoćnog stanja?
Objavljeno: 23:08h

3. Uništava bakterije

Plač može biti dobar način da se oslobodite od bakterija. Suze sadrže lizozim- enzim koji ima protivupalni učinak. On se takođe nalazi u spermi, majčinom mleku, pljuvačci i sluzi i ubija skoro 90 procenata svih vrsta bakterija u roku od 10 minuta.

foto: Profimedia

4. Poboljšava raspoloženje

Suze mogu poboljšati raspoloženje bolje nego bilo koji antidepresiv. Istraživanje sprovedeno 2008. godine na Institutu u Južnoj Floridi otkriva da je 90 procenata ljudi koji su plakali u stresnim situacijama osetilo značajno olakšanje i poboljšanje raspoloženja. Pojedinci s anksioznim poremećajem manje doživljavaju bilo kakva dobra dejstva nakon plača.

foto: giphy

5. Smanjuje stres

Čak i ako okolnosti i dalje ostaju iste, dobar plač može pružiti osećaj olakšanja. Poznato je da plač oslobađa hormon stresa ili toksine iz tela, što može značajno smanjiti napetost. Plakanje je siguran i delotvoran način pomoću kog se možete nositi sa stresom i pruža emocionalno oslobađanje negativnih osećanja, frustracije i stresa.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.