OTKRIVENA MISTERIJA TETOVAŽE KRALJA ALEKSANDRA: Nećete verovati koji SIMBOL je imao na sebi (FOTO)
Kralj Aleksandrar, Foto: Wikipedia

Da li ste znali?

OTKRIVENA MISTERIJA TETOVAŽE KRALJA ALEKSANDRA: Nećete verovati koji SIMBOL je imao na sebi (FOTO)

Za života kralja Aleksandra Ujedinitelja nije se znalo za ovu tetovažu

Objavljeno:

Kralj Aleksandar imao je istetoviranog orla sa raširenim krilima i krunom na glavi.

Za ovu tetovažu saznalo se kada je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, objavio fotografiju kraljeve tetovaže.

Za života kralja Aleksandra Ujedinitelja nije se znalo za ovu tetovažu, tek dosta godina posle njegove smrti saznalo se za ovu tajnu.

Međutim, zanimljivo je i da je njegov ubica, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO). VMRO je zbog ovog atentata sarađivao sa, takođe, zločincima ustašama.

Ubica Vladimir Georgijev Kerin, kako je bilo pravo ime Černozemskog, imao je na desnoj ruci istetoviranu mrtvačku glavu i dve ukrštene kosti, a iznad četiri slova - VMRO.

Podsetimo, nekoliko godina nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseju, dogovorom vođe Hrvatske seljačke stranke Vlatka Mačeka i predsednika jugoslovenske vlade Dragiše Cvetkovića stvorena je Banovina Hrvatska, kao autonomna teritorijalna jedinica unutar Kraljevine Jugoslavije.

Kralj Aleksandar
foto: Facebook

Atentator je jednim metkom ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je, nažalost, usled neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro. Tada je teško ranjen i general Žorž, ali je on uspešno operisan.

Sahrana kralja Aleksandra I izazvala je veliku pažnju srpske, jugoslovenske, evropske i američke javnosti.

I premda su kraljeve potezi možda bili za diskusiju a ideje bile neshvaćene, kako nekada, tako i danas o kralju Aleksandru kruže mnoge neistine i klevete.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.