OVAKO PASTIRI NA STAROJ PLANINI PRAVE BELMUŽ: Recept za specijalitet koji se NEKADA pripremao u Srbiji!
Belmuž, Foto: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

SJAJAN JE

OVAKO PASTIRI NA STAROJ PLANINI PRAVE BELMUŽ: Recept za specijalitet koji se NEKADA pripremao u Srbiji!

Preukusan je i morate ga probati.

Objavljeno:

Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Sastojci

1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji

150-200 grama kukuruznog brašna

Priprema

Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.