MIHAJLO PUPIN UOPŠTE NIJE BIO SRBIN?! Svi su U ŠOKU, jedna stvar može skroz da PROMENI ISTORIJU!
Mihajlo Pupin, Foto: Smithsonian Institution

AU

MIHAJLO PUPIN UOPŠTE NIJE BIO SRBIN?! Svi su U ŠOKU, jedna stvar može skroz da PROMENI ISTORIJU!

Šta je zapravo istina

Objavljeno: 21:35h

Naši južni susedi sve više „usvajaju” ovog slavnog i SRPSKOG naučnika. Naši istoričari tvrde da ne postoji dokaz da su preci Pupina iz makedonskog sela Vevčani

Mihajlu Pupinu Idvorskom u poslednje vreme sve češće se pripisuje još jedan zavičaj - selo Vevčani na jugozapadu Makedonije. I dok je Srbija prilično nezainteresovana za jednog od najvećih umova koje je ikada imala, makedonski istoričari, ali i zvanične vlasti, upiru se svim silama da dokažu da je Pupin bar koliko „naš„ toliko i „njihov“.

Makedonski istraživači tvrde da se Pupinov deda Arsenije iz Vevčana, tadašnje Stare Srbije, preselio u Banat, nekada Austrougarsku, gde se rodio Pupinov otac. U Vevčanima su na temeljima navodne stare Pupina kuće sagradili novu, kao spomen-obeležje, za čije uređenje su dobili i značajna sredsta iz evropskih fondova. U kući je danas konačište, kafana i soba posvećena srpskom velikanu. Gradonačelnik Vevčana Cvetomir Ugrinoski tvrdi da bi uskoro trebalo da se pobratime sa Idvorom i to podizanjem identičnih bista, koje će biti dar Srpske akademije nauka i umetnosti. To im je obećao predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, prilikom privatne posete Vevčanima prošle godine.

Mihajlo Pupin
foto: Wikipedia Commons

- Uređeni spomen-dom Pupinovih ovde je otvoren 2008. godine, u porodičnoj kući predaka slavnog naučnika, izgrađenoj polovinom 19. veka. Tu je i muzejska postavka posvećena Mihajlu Pupinu, uređena zahvaljujući podršci iz Idvora - kaže Ugrinoski.

Sa druge strane, saznajemo u SANU, ne postoji nikakav dokument o doniranju biste Vevčanima, niti se to pitanje našlo na dnevnom redu bilo kog zvaničnog sastanka u Akademiji. Predsednik odeljenja tehničkih nauka SANU i organizator izložbe posvećene Mihajlu Pupinu, akademik Zoran Petrović, potvrđuje za „Novosti“ da ništa o bisti nikada nije čuo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.