OVAKAV PARADAJZ JE OTROVAN, NIKAKO GA NE JEDITE: Može da vam dođe glave!
Foto: RINA

OPREZ

OVAKAV PARADAJZ JE OTROVAN, NIKAKO GA NE JEDITE: Može da vam dođe glave!

Zeleni paradajz ima potpuno drugačiji ukus i teksturu od zrelog, crvenog paradajza i najčešće se koristi u turšiji, kao zimnica

Objavljeno:

Kako da najbolje koristite zeleni paradajz? Dobar je u zimnici, pohovan, a evo i koji njegov sastojak može biti štetan po zdravlje...

Zeleni paradajz ima potpuno drugačiji ukus i teksturu od zrelog, crvenog paradajza i najčešće se koristi u turšiji, kao zimnica. Dok se neki brinu da može biti otrovan, drugi tvrde da je jako dobar za neke zdravstvene tegobe.

Ponekad se u zbirkama recepata sa prirodnim lekovima sreće savet da kolutove zelenog (ali i zrelog) paradajza koristite kao obloge ako patite od proširenih vena. Treba znati da sve površinske terapije, uključujući i one sa medikamentima, deluju samo - površinski i kratkotrajno.

Za lečenje vena morate se obratiti lekaru, a obloge od paradajza koristite samo ako vam one olakšavaju tegobe. Takođe, budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance.

Zato se savetuje da ga koristite u zimnici, bilo kao sastojak turšije bilo kao osnovnu namirnicu za kiseljenje u tegli. Takođe, možete ga i termički obrađivati, a najbolje je da pratite svoju reakciju i pratite da li vam prija kad jedete zeleni paradajz.

Paradajz
foto: Printscreen/Instagram

Kako ukiseliti zeleni paradajz

Najbolje je prvo paradajz kratko držati u vreloj rerni, tek toliko da se zapeče odozgo. Ljute papričice, takođe, malo "ispeckati" na plotni. Za rastvor je potrebno po pola litra ulja i sirćeta, po šolja šećera i vode i jedna šoljica soli. Preliv se priprema hladan, pa kad se sve rastopi, sipa se u teglu u koju su poređani paradajz i papričice.

Kako da vam sazri zeleni paradajz?

Ako imate uslova, probajte i da ostavite zeleni paradajz u podrumu da vam sazri.

Važno je da je podrum mračan i da je u njemu visoka vlažnost, a da temperatura bude između 10 i 15 stepeni. Možete da pomešate sa zelenim i zrele plodove ili skoro trule jabuke. Oni otpuštaju supstancu estrel koja podstiče zrenje zelenog paradajza.

Paradajz
foto: Printscreen/Instagram

Kako se pohuje zeleni paradajz?

Još jedan način da iskoristite nedozreli paradajz jeste da ga pohujete za ručak ili večeru. Recept je isti kao za tikvice ili meso - isecite na tanje kolutove, posolite pa valjajte u brašno i jaja. Uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubljem ulju.

Možete od njega praviti musake, dodavati salatama, a lep ukus daje i picama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.