NA ROŠTILJU NE MORATE NON STOP SAMO MESO DA VRTITE: Probajte OVU BOMBU
Printscreen Youtube, Foto: Printscreen Youtube

probajte

NA ROŠTILJU NE MORATE NON STOP SAMO MESO DA VRTITE: Probajte OVU BOMBU

Ovo može biti genijalan trik da pečeni krompirići budu hrskavi baš svaki pu

Objavljeno:

Gotovo svako povrće s roštilja može biti neverovatno ukusno; ili zato što se okusi izvrsno slažu sa dimom roštilja ili zbog karamelizovanih šećera iz povrća, kaže chef Taylor-Brown.

Većina će ljudi na spomen roštilja pomisliti na ćevape, hamburgere ili piletinu na žaru, no zapravo se na njemu najviše sprema povrće, na na roštilju", kaže chef Spark Grill'sa, Julia Taylor-Brown.. "Ono naime ima visok udeo vode pa mu suva toplina poput one od roštilja izvlačenjem vode daje intenzivniji ukusus i pravi ga hrskavim."

Ovo može biti genijalan trik da pečeni krompirići budu hrskavi baš svaki put.

Ključ savršenog pečenog krompira počinje odabirom krompira. Birajte približno iste veličine komade kako bi krompirići bili približno iste veličine.

Krompir
foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Najbolje povrće za roštilj

- Svako povrće s roštilja može biti neverovatno ukusno; ili zato što se ukusi izvrsno slažu sa dimom roštilja, ili zbog karamelizovanih šećera iz povrća - kaže Taylor-Brown. „Posebno su mi najdraži patlidžani, asparagus i Portobello gljive, ali i šargarepa, brokoli i krompir narezan na tanke kriške, tj. pomfrit na žaru".

Kako ispeći povrće na roštilju

Najprije ga operite i osušite jer vlaga stvara paru, pa voda učini više kašastim nego hrskavim.

Zatim odlučite hoćete li povrće peći celo, prepolovljeno ili narezano na kriške; celi patlidžan ili tikvica mogu biti hrskavi spolja i kremasti i mekani iznutra, dok je narezano povrće hrskavije i dobije više 'ukus roštilja'. Veće povrće poput karfiola treba narezati na 'fete', osim ako ga nameravate peći duže vreme.

Dobro povrće na žaru počinje s rezanjem, kaže Taylor-Brown. "A želite što veću površinu izložiti toplini kako biste iskoristili prednosti topline i dima"

Začinite ga solju, biberom i začinima po želji i pustite da odstoji najmanje 10 minuta do sat vremena, da se malo soli 'iznoji'. Po potrebi ponovno osušite pa ga bacite u ulje ili marinadu. Kod povrća na žaru preliv, ako ga koristite, stavljate nakon pečenja.

Zagrejte roštilj na srednje jaku temperaturu i premažite rešetke uljem. Stavite povrće na rešetke i pustite da se peče. Svakih nekoliko minuta proverite je li pečeno i okrećite ga kad mu rešetke roštilja ostave taman trag.

Povrće
foto: Printscreen Youtube

Ne trebate tražiti određenu temperaturu kao s mesom već samo pazite kako ne bi postalo previše kašasto. Pečenje na previsokoj temperaturi može biti zeznuto pa se držite umerene temperature, iako povrće poput šargarepe ili cvekle može podneti i do 350 °C.

Pazite na povrće koje pada kroz rešetke! Ako pečete male gljive, čeri paradajz i slično, napravite ražnjiće kako bi povrće dobilo okus s roštilja, a da ne izgori.

Skoro se svako povrće može peći na roštilju, ali preskočite jako vodenasto poput krastavca.

(Espreso/Većernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.