NE BIRAJU METU: Evo na šta UPOZORAVA POLICIJA kada ste na PLAŽI, VODITE RAČUNA!
Plaža, Foto: Profimedia

oprez

NE BIRAJU METU: Evo na šta UPOZORAVA POLICIJA kada ste na PLAŽI, VODITE RAČUNA!

Počinitelji ovakvih krađa ne biraju metu niti predmete koje kradu već uzmu šta se nađe pri ruci, najčešće novčanike i telefone, ali i nakit, ključeve vozila ili apartmana, naočare za sunce, itd.

Objavljeno:

Uproteklih nekoliko dana, PU primorsko-goranska zaprimila je nekoliko dojava o krađi torbi i ranaca na plažama. U većini slučajeva kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im kradu predmete ostavljene bez nadzora.

Na plaži u Krku nepoznati počinitelj ukrao je ranac s novcem, telefonom, odećom, ključevima, kao i drugim vriednim predmetima stranih državljanki (Bosne i Hercegovine i SAD-a) koje su ga ostavile bez nadzora i otišle se kupati u more. Takvim načinom su oštećene i dve francuske državljanke koje su ranac s ličnim predmetima ostavile bez nadzora na plaži na Pećinama u Rijeci, dok je u Novom Vinodolskom hrvatskoj državljanki počinitelj otuđio torbu s plaže i u njoj novčanik, lične dokumente, bankovne kartice, novac, nakit i druge različite predmete.

Ukupna materijalna šteta se ceni na više od 35 hiljada kuna.

Počinitelji ovakvih krađa ne biraju metu niti predmete koje kradu već uzmu šta se nađe pri ruci, najčešće novčanike i telefone, ali i nakit, ključeve vozila ili apartmana, sunčane naočale, itd.

U cilju smanjenja mogućnosti ovakvih i sličnih krađa, iz PU podsećaju građane i turiste na korisne savete o zaštiti imovine na plažama:

- Na plažu ne nosite vredne predmete i dragocenosti, veće novčane iznose, nakit i vrednu foto-video opremu

- Torbe, ključeve, telefone, foto-aparate, video kamere i dr. na plaži ne ostavljajte bez nadzora –dok ste u moru neka ih pripaze prijatelji ili poznanici

- Ne proveravajte učestalo novac i vredne predmete, time kradljivcima skrećete pažnju na sebe i svoje stvari

Ada Ciganlija, Kupači, Leto
foto: Emilija Jovanović

- Dokumente i novac ne držite zajedno,

- Na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled)

- Ako do plaže dolazite ličnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, u vozilu ne ostavljajte vredne predmete

- Ako dolazite biciklom – osigurajte ga vezivanjem za drvo, ogradu ...

- Ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila spremite na mesto koje nije dostupno tuđim pogledima

- Ako ste pokradeni, pozovite odmah policiju na broj 192!

- Pretražite bližu okolinu, možda pronađete neke svoje predmete – spremite ih u vrećicu i predajte policiji (možda se otkriju korisni tragovi)

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.