RECEPT ZA ORIGINALNE ĆEVAPE KOJE KUPUJETE: Više nije tajna, u ovome je CAKA! (RECEPT)
Ćevapi, Foto: Profimedia

probajte

RECEPT ZA ORIGINALNE ĆEVAPE KOJE KUPUJETE: Više nije tajna, u ovome je CAKA! (RECEPT)

Osnova za dobre ćevape je mešavina više vrsta mesa i dobra mešavina začina.

Objavljeno:

Dakle pravi ćevapi se prave samo od mesa i začina, ne dodaju se u njih jaja, hleb, prezle i drugi dodaci. Neki iskusni proizvođači čak kažu da svinjetina nema mesta u ćevapima, ali ipak da se malo ublaži jak ukus junetine i ovčetine nije loše dodati malo i svinjskog mesa. Takođe meso koje birate za ćevape treba da bude i malo masno, da ne bi bili previše suvi.

Da bi vam ćevapčići bili odličnog ukusa i mirisa potrebno je:

400 g junetine od vrata

400 g jagnjetine

200 g svinjetine

50 ml vode

kašičica soli

malo bibera

malo aleve paprike

3 čena belog luka dobro usitnjenog

kao prilog: sitno iseckan crni luk

1 / 9 Foto: Printscreen/Tviter

Priprema:

U vodi prokuvajte beli luk, so, biber i alevu papriku. Kad se ohladi dodati u meso koje je isečeno na male kockice. Sve to se ostavi u frižider da odstoji preko noći.

Onda izvadite iz frižidera i sameljite na što sitniju mašinu za mlevenje mesa. Ako nemate mašinu, kupite već samleveno meso, prelijte ovom smesom začina i nakon par sati krenite sa pravljenjem ćevapa.

Ono što je ključno to je da se ta smesa dobro umesi, mešenje testa treba da traje od 20 minuta do pola sata. Zatim tako dobro umešeno ostavite da stoji još 3,4 sata. Onda dodajte jednu kašičicu sode bikarbone u meso i opet izmesite.

Nakon toga ćevapi će biti vazdušasti i mekani. Krenite sa pravljenjem ćevapa. Meso možete provići kroz špric za pravljenje ćevapa, a bitno je da u njima nema puno vazduha, da meso bude nabijeno.

Ako nemate mašinu možete preseći plastičnu flašu pa u nju puniti meso i pritiskati da izlazi tako ćete dobiti sličan efekat kao da su napravljeni na mašini.

Najukusniji ćevapi su oni koji su prženi na ćumuru, ali ako nemate taj pravi roštilj iskoristite tiganj roštilj. Bitno je da ćevape pečete na umerenoj temperaturi, ni jakoj ni mnogo slaboj i da ih stalno okrećete. Tako će se ispeći i unutra i sa svih strana jednako. Ovako napravljeni ćevapi biće odlični, a kao prilog koristite samo glavicu sitno na kockice isečenog crnog luka.

Probajte i recept za originalne sarajevske ćevape!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.