OVAJ KOLAČ JE TITO TAMANIO DO SMRTI: Niko ga nije mogao odvojiti OD NJEGA! (RECEPT)
Josip Broz Tito, Foto: Prentscren

DOMAĆICE, TRK U PRODAVNICU

OVAJ KOLAČ JE TITO TAMANIO DO SMRTI: Niko ga nije mogao odvojiti OD NJEGA! (RECEPT)

Tito je bio veliki gurman i ljubitelj slatkiša, a kolač koji je po njemu dobio ime bio mu je omiljen

Objavljeno: 13:14h

Bivši maršal i predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je veliki gurman. Za njega su kuvali najbolji kuvari tadašnjeg vremena i sve je moralo da bude baš po njegovom ukusu. Tito je, kako su kasnije pričali njegovi savremenici, posebno bio slab na slatkiše. Nije moga da im odoli i voleo je posle ukusnog ručka da se zasladi.

Postoji jedan kolač koji je posebno voleo i koji je često bio na njegovom meniju. Sastoji se od meke i vazdušaste kore koja po ukusu i izgledu podseća na biskvit i od belog i crnog fila sa čokoladom.

Izuzetno je kremast i ukusan, a jednostavan je za pripremu. Vremenom ovaj slatkiš je dobio ime po maršalu i ostao je upamćen kao Titov kolač.

Sastojci za koru:

4 jaja

200 g šećera

vanilin šećer

100 g preprženih i samlevenih lešnika (možete ih kratko prepržiti u teflonskom tiganju)

5 kašika skuvane hladne crne kafe

5 kašika brašna

prašak za pecivo

3 kašike ulja

Za prvi fil:

400 ml mleka

5 kašika brašna

2 žumanca

Za drugi fil:

200 g margarina

10 kašika šećera

vanilin šećer

100 g otopljene čokolade

3 kašike mlevenog lešnika

Priprema:

Belance odvojeno od žumanca umuti se u sneg. Posebno se umuti žumance sa šećerom i vanilinim šećerom u koje se dodaje izmešano brašno i prašak za pecivo. Sipati u smesu kuvanu i ohlađenu kafu i mlevene lešnike kao i ulje kako bi smesa bila vazdušastija. Sve dobro izmešati i na kraju postepeno uz blago mešanje dodati umućeno belance. Smesa se sipa u podmazan pleh i peče 180 stepeni oko 30 minuta.

Na tihoj vatri rastopiti margarin u koji se dodaje čokolada, zatim šećer, vanilin šećer i lešnici. Sve dobro sjedinite dok masa ne postane kompaktna.

Ispečen biskvit se stavi u dublju modlu ili pleh. Potom se premaže prvim, pa drugim filom. Ukoliko vam je to komplikovano možete jednostavno pomešati oba fila i jednostavno ih sipati preko kore u modlu. Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi, a potom pospite mlevenim lešnikom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.