LETNJA BELA RIBLJA ČORBA MAMI DA SIPATE JOŠ: Klasik bez premca za čitavu familiju (VIDEO)
Bela čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

PRELEPA JE

LETNJA BELA RIBLJA ČORBA MAMI DA SIPATE JOŠ: Klasik bez premca za čitavu familiju (VIDEO)

Postoje ti neki specijaliteti koji određenom godišnjem dobu daju posebnu čar, a kada dođe lepo vreme, kuvanje pod otvorenim nebom je svima omiljena aktivnost.

Objavljeno: 10:13h

Osim roštiljanja, jela sa kotlića, takođe, imaju svoj poseban gastronomski status. A najomiljenije letnje jelo ovog tipa je riblja čorba.

To je hrana napravljena kombinacijom ribe ili morskih plodova sa povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tečnošću. Pravi se širom sveta, a svaki narod ima neku svoju posebnu verziju, pa se tako španska naziva bujabes, finska lohikeito sa pavlakom, italijanski čopino, ruska uha, srpska alaska čorba...

Pravi se od jednostavnih sastojaka, koje uglavnom svi imaju u kuhinji, a ako ste ljubitelji ovog specijaliteta isprobajte neki od ovih super recepata!

Bela riblja čorba, Riblja čorba od oslića

Sastojci

očišćen oslić 1kg

rozi krompir 1kg

crni luk 1kom

beli luk 6 čena

lovor-lorber 3 lista

peršun list pola veze

majčina dušica-timijan sitno seckano 1 kafena kašikica

dimljena slanina 100gr

limun 1/2kom

mešani biber u zrnupo ukusu

so po ukusu

maslinovo ulje po potrebi

Kako pripremiti

Luk dinstamo na malo maslinovog ulja dok ne omekne , dodamo sitno naseckanu dimljenu slaninu, lorber, mešani biber u zrnu, beli luk naseckan na listiće, so, majčinu dušicu i sve dinstamo par minuta.

Krompir očistimo i naseckamo na kocke, ja sam koristila rozi koji je više za pečenje ali je odličan za ovakve čorbe jer se ne raspada kao bela sorta predviđena za kuvanje.Nalijemo vode da poklopi krompir.

Nakon par minuta dodamo i belu ribu u ovom slučaju oslić nasečen na komade od oko 5 cm.Uz ribu dodamo i koru polovine limuna koju smo oprali pod toplom vodom i očistili od bele pokpžice.Peršun sitno naseckamo i dodamo čorbi sve zajedno kuvamo na jakoj vatri oko 8 minuta , kada je krompir kuvan trebala bi i riba biti gotova, ako primetite da se meso lagano odvaja od kosti skinuti sa vatre i dodati sok od polovine limuna i po potrebi dosoliti.

Bela riblja čorba je ukusan obrok za svaku priliku!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.