SRBI, OBRATITE PAŽNJU: Evo zašto morate da POSOLITE LUBENICU!
Foto: Printscreen/Youtube/ Saffron Trail

vaŽno

SRBI, OBRATITE PAŽNJU: Evo zašto morate da POSOLITE LUBENICU!

Ali zašto je tačno so dobra za lubenicu?

Objavljeno:

Možda vam soljenje lubenice u startu ne zvuči kao dobra ideja, ali sigurno ćete poželeti da isprobate ovaj gastro trik.

Lubenica se inače već često služi sa sirom i balzamikom ili se dodaje u salate s fetom – igra slanog i slatkog uvek zvuči primamljivo. Ali zašto je tačno so dobra za lubenicu?

Prema Barb Staki, autorki knjige „Taste What You’re Missing, The Passionate Eater’s Guide to Why Good Food Tastes Good“, dodavanje soli slatkoj lubenici može se činiti kontraintuitivnim, ali ima uporište u gastronomiji. Staki objašnjava da lubenica ima tri elementa ukusa, odnosno slatko, kiselo i gorko. Gorčina u određenoj meri potiskuje slatkoću, a upravo so može to ublažiti i pojačati ukus slatkoće.

Iako ne treba preterivati, malo sitne soli po lubenici verovatno neće uticati na pritisak, a Staki dodaje da telo, posebno leti, traži više soli.

1 / 8 Foto: Profimedia

„Kad nam je vruće žudimo za slanim jer gubimo natrijum znojenjem, a nemamo načina za skladištenje natrijuma. Dakle, po prirodi žudimo za solju, što nas tera da održavamo elektrolite u ravnoteži,” objašnjava Stacki za HuffPost, a prenosi 24sata.hr.

Prema portalu All Recipes, začinske soli su takođe super dodatak lubenici na letnjim roštiljima ili pikniku, kao i drugi začini, kao što su ljute crvene papričice i biber. Sirevi kao što je feta takođe pružaju lep slani kontrast lubenici tako što pojačavaju njenu slatkoću. Čak i pečenje lubenice na žaru može da pomogne u pojačavanju ukusa slatkoće.

Ipak, ako paziš na unos natrijuma, slične rezultate možeš da postigneš s malo citrusa iz sveže isceđenog soka limuna ili limete. Krastavac je također dobar balans za lubenicu jer je prirodno gorak, ali njihova kombinacija pomaže da slatkoća lubenice dođe do izražaja

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.