PROVETRAVANJE: Dobro obratite pažnju, ovo je odgovor na NAJVAŽNIJE PITANJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

HLADNO-VRUĆE

PROVETRAVANJE: Dobro obratite pažnju, ovo je odgovor na NAJVAŽNIJE PITANJE!

– Najbolje je sve prozore širom otvoriti rano ujutro kada se vazduh tokom noći ohladi

Objavljeno:

S obzirom na velike vrućine, mnogi se pitaju kada je vreme za provetravanje stana ili kuće i isplati li se to uopšte raditi.

– Najvažnije pitanje je kada otvoriti prozore. Kada provjetravam u vrućim danima, propuštamo toplinu unutra – objašnjava Imanuel Štiz iz Instituta za socijalno-ekološka istraživanja (ISOE). Institut se bavi zaštitom klime u svakodnevnom životu i korišćenjem energije u domaćinstvu.

– Najbolje je sve prozore širom otvoriti rano ujutro kada se vazduh tokom noći ohladi. Ako ste budni do kasno, možete otvoriti prozore uveče– govori Imanuel Štiz.

Osnovno pravilo je da se prozori otvaraju samo kada je napolju hladnije nego unutra. Ovde možete koristiti vremensku aplikaciju za orijentaciju i videti kada su temperature najniže. Prozori tada mogu ostati otvoreni nekoliko sati preko noći kako bi vrućina mogla održivo izlaziti.

– Ali postoje izuzeci i od ovog pravila. Ako se tuširamo ili kuvamo tokom dana, na primer, važno je brzo izbaciti vlažan vazduh iz stana, stoga odmah otvorite prozor. Visoka vlažnost stvara neugodnu sparnu klimu i, u kombinaciji s vrućinom, može brzo dovesti do buđi – objašnjava Štiz. Sa zatvorenim prozorima, međutim, vazduh u stanu je isti.

Za one koji tokom dana puno vremena provode kod kuće i rade od kuće, na primer, stručnjak preporučuje “štedljivi” ventilator kako bi se rashladili.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.