EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN NIKOLA SELAKOVIĆ: Čitava Srbija će ostati u čudu nakon ovoga
Selaković, Foto: Beta/Branislav Božić

otkrivamo

EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN NIKOLA SELAKOVIĆ: Čitava Srbija će ostati u čudu nakon ovoga

U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postao je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca

Objavljeno:

Nikola Selaković srpski je pravnik i političar, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije, funkcioner Srpske napredne stranke, nekadašnji generalni sekretar predsednika Republike Srbije i ministar pravde i državne uprave.

Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet gde radi kao asistent na predmetu Uporedna pravna tradicija. Godine 2010. upisao je doktorske studije na Pravnom fakultetu.

Tokom studija, pored akademskog uspeha, tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu (2004, 2005. i 2007). Takođe, bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Međunarodnog javnog prava „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson fondacije za projekat „Dušanov zakonik i pravni transkripti“.

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012, bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola „Despot Stefan Lazarević“. Od 2010. godine predsednik je Instituta „Oratoria“ — Centar za retoriku. Takođe, od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava „Forum Romanum“ Pravnog fakulteta.

1 / 7 Foto: Subotica živi

Od 2005. do 2009. godine bio je angažovan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, kao osoba odgovorna za organizaciju svih važnijih dešavanja. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. je postao saradnik u nastavi na predmetu Uporedna pravna tradicija i predmetu Nacionalna istorija države i prava, a 2010. izabran je za asistenta na tim predmetima.

Pored srpskog jezika, vlada engleskim i solidno govori francuski i italijanski, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika.

Bio je član Srpske radikalne stranke u period od 2001. do 2008. godine. U politiku je aktivno ušao 2008. godine, kada je prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postao njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta Stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS.

U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postao je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Ministar Selaković rođen je u Titovom Užicu 30. aprila 1983. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.