OVA BILJKA ĆE VAS ZAŠTITITI OD KOMARACA I MOLJACA, ODMAH: Lako se gaji, a svi ste je videli bar jednom (VIDEO)
Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

svako može da je gaji

OVA BILJKA ĆE VAS ZAŠTITITI OD KOMARACA I MOLJACA, ODMAH: Lako se gaji, a svi ste je videli bar jednom (VIDEO)

Ne voli previše zalivanja, a iskusni uzgajivači savetuju da je zalivate samo onda kada se zemlja osuši

Objavljeno:

Lavanda bez ikakvih poteškoća može da se gaji u saksijama, žardinjerama i na otvorenom, u baštama ili kamenitim delovima dvorišta. Ukoliko se uzgaja u saksiji, potrebno je samo dobro obratiti pažnju da li je zemlja suva.

Ne voli previše zalivanja, a iskusni uzgajivači savetuju da je zalivate samo onda kada se zemlja osuši. Ukoliko želite da brže napreduje, možete je i nađubriti prihranom koja je bogata kalijumom.

Lavanda brže cveta i raste po toplijem vremenu. Ukoliko želite, lako možete da je oblikujete. Letnje orezivanje cvetnih grana lavande, korisno je i zato što stimuliše razvoj novih prirasta, nežnije boje.

Lavanda je i dobro poznata biljka u narodnoj medicini, a osim za zdravlje, dobra je i u kući. Verovatno vam je poznato da kesica suve lavande može da se drži u plakaru i na taj način drži moljce podalje od garderobe.

Cvetovi lavande mogu da se koriste za pripremu sirćeta, ulja, krema i melema, pa čak i raznih kolača ili salata.

Sirće od lavande

Sirće od lavande je izuzetan tonik za lice koji može da se koristi ujutru i uveče. Prirodni je dezodorans, a može da se koristi i za ispiranje kose na kojoj će ostati opojni miris ove biljke.

Ovo sirće može da se koristi i za čišćenje nameštaja ili za pranje podova, tako što se u određenoj količini dodaje se u vodu za pranje. Može da se koristi i za pranje posuđa, ali i da se stavlja u salate.

Pripremićete ga tako što ćete ubrati oko 100 cvetova lavande i ostaviti ih negde da iz biljke izađu sve bubice. U teglu sipajte jednu litru belog vinskog sirćeta i potopite prosušene cvetove. Teglu zatim hermetički zatvorite i ostavite je na tamnom mestu da odstoji 3 nedelje. Nakon toga procedite sirće i dobro pritisnite cvetove. Povremeno promućkajte i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Ulje od lavande

Za ulje od lavande, koje ima široku primenu u kozmetičkoj industriji, jer blagotvorno deluje na kožu i kosu, potrebno vam je 150 grama svežih cvetova koje ćete potopiti u 0,5 litara maslinovog ulja. Umesto maslinovog može da se koristi i obično suncokretovo ulje. Napunite ovim sastojcima staklenu teglu i dobro zatvorite. Neka odstoji mesec dana pre prve upotrebe, a povremeno protresite.

Nakon toga ulje se procedi i čuva u tamnim, dobro zatvorenim bocama na tamnom mestu. Ulje je sjajno sredstvo i za teranje komaraca.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.