TRADICIONALNI DALMATINSKI BAKALAR PAMET POMERA: Evo RECEPTA, lepiće vam se za nepce!
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

originalan

TRADICIONALNI DALMATINSKI BAKALAR PAMET POMERA: Evo RECEPTA, lepiće vam se za nepce!

Možda ste ga pravili na nekoliko načina, ali na dalmatinski - teško!

Objavljeno:

Bakalar se može spremiti na bezbroj načina. Bakalar na dalmatinski je jedan tradicionalan i dosta popularan recept pa bi bila prava šteta ne isprobati ga.

1 / 3 Foto: Profimedia

0,5 kg bakalara,

5 glavica luka,

5 glavica češnjaka,

peršun,

1 kg krompira,

1,5 dl maslinovog ulja,

so,

mleveni biber,

2 lovorova lista

Priprema: Namočiti bakalar, najbolje 2-3 dana pre pripreme, s tim da treba svaki dan menjati hladnu vodu u kojoj se namače.

Kad je taj proces gotov, staviti bakalar u hladnu vodu, dodati lovorov list i kuvati dok ne omekša. To će, zavisno o vrsti bakalara potrajati otprilike sat i po, a možda i duže. Zatim izvaditi bakalar (vodu u kojoj je kuvan sačuvati!), odvojiti kožu i kosti te izmrviti bakalar na male komade. To se sve najlakše napravi dok je bakalar još vruć.

Oprati krompir i skuvati ga neoguljenog. Kad se malo prohladi oguliti ga i izrezati na tanke kolutove. Luk sitno narezati i pržiti na ulju dok ne dobije svetložutu boju. Dodati sitno narezani češnjak i peršun, pa još malo pržiti. Nakon toga dodati bakalar, posoliti, posuti biberom, doliti malo (prethodno proceđene) bakalarove supe i pržiti 0 do 15 minuta. Na bakalar staviti krompir, poklopiti, pržiti još 10 minuta. Treba voditi računa da bakalar ne zagori, ali se jelo ne sme mešati, nego s vremena na vreme treba protresti lonac.

(Espreso/volimkuhati.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.