ZA OVAKVU PITU SA BANANAMA SE LJUDI TRGAJU: Toliko HRSKAVA niste znali da postoji (RECEPT)
Pita, Foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

sjajna je

ZA OVAKVU PITU SA BANANAMA SE LJUDI TRGAJU: Toliko HRSKAVA niste znali da postoji (RECEPT)

Pita sa bananama će vam postati omiljena.

Objavljeno: 09:29h

Ako vam se dopao recept za svilenu pitu, onda će vam se i ova sa bananom svideti. Kremasti fil koji ide preko prhkog testa, čini ovo slatko pecivo hrskavim, a isto tako se i topi u ustima.

Prhko testo nije teško napraviti, ali jeste malo pipavo. Alternativa je da kupite u prodavnici i onda samo napravite fil i preliv.

Sastojci: Za koru:

300 g brašna

prstohvat soli

45 g šećera

225 g putera

1 kašika hladnog sirćeta

4 kašike hladne vode

Za premaz:

1 jaje

1 kašika mleka

Banana
foto: Profimedia

Za fil:

2 šolje mleka

1/2 šolje slatke pavlake

3/4 šolje šećera

3 žumanceta

1 kašika brašna

3 kašike kukuruznog skroba

1 kašika putera

1 kašika ekstrakta vanile

Za preliv:

1 šolja slatke pavlake

1/4 šolje šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

3-4 banane

Priprema:

Za koru: U blenderu sjedinite brašno, šećer i so. Dodajte kockice hladnog putera i blendirajte dok se ne formiraju komadi. Zatim dodajte sirće i vodu i onda blendirajte dok se sve ne sjedini. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 30-40 minuta. Ostavite testo da stoji 5 minuta na sobnoj temepraturi, pa razvucite oklagijom krug malo veći od kalupa za pitu. Utisnite testo u kalup, pa nožem isecite višak, pa ostatak preklopite i pritisnite pristima uz ivicu kalupa. Stavite pek papir i sipajte pasulj unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-17 minuta. Izvadite koru iz rerne i izvadite pasulj, pa premažite umućenim jajetom koje ste pomešali sa mlekom. Smanjite temperaturu na 190°C i pecite koru još 20-25 minuta dok ne porumeni.

Za fil: Umutite jaje, brašno, kukuruzni skrob. U šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Pustite da provri na srednje jakoj vatri. Kada smesa proključa, polako sipajte pola šolje smese vrućeg mleka u smesu jaja uz neprekidno mešanje. Zatim ponovo sipajte sve u šerpu sa preostalim mlekom i lagano dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Kada smesa proključa sklonite je sa vatre. Ostavite da se ohladi 4-5 min. Dodajte puter i vanilu i mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte fil u veliku činiju i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Za preliv: U činiju sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i mešajte ih dok ne omekšaju. Isecite banane i stavite ih u testo, a zatim sipajte fil. Pokrijte pitu plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 4-5 sati ili preko noći. Pre serviranja, na vrh gotove pite dodajte preliv. Pospite malo seckane čokolade i lešnika.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.