DVE NAJVEĆE GREŠKE KOJE SRBI PRAVE NA PAKLENIM VRUĆINAMA: Evo šta vam preti
Rashlađivanje, Foto: Vladimir Sporčić

MORATE DA ZNATE

DVE NAJVEĆE GREŠKE KOJE SRBI PRAVE NA PAKLENIM VRUĆINAMA: Evo šta vam preti

Tropske temperature u Srbiji otežavaju svakodnevno funkcionisanje, i svi tražimo najbolje načine da se rashladimo.

Objavljeno:

Meteorolozi najavljuju da nam visoke temperature tek predstoje, a brojni su saveti kako da podnesemo "paklenih" 38 stepeni. Onima koji ne moraju preporučuje se da ne izlaze napolje.

Drugima koji zbog obaveza moraju da napuste klimatizovane prostorije savetuje se da unose laganiju hranu, nose garderobu u kojoj koža "diše", a pre svega, unose dovoljnu količinu tečnosti.

Hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma

Kada su napolju temperature preko 35 stepeni obično posegnemo za čašom ledene vode, a stručnjaci tvrde da je to velika greška. Da bi nas rashladila voda mora da bude mlaka, odnosno sobne temperature. Osim toga, ako pregrejani popijemo čašu ledene vode organizam se naglo rashlađuje i to je dobra podloga za razvoj bakterija.

Vodena magla, Para, Hlađenje
foto: Profimedia

Stručnjaci podsećaju da ne treba čekati da osetimo žeđ kako bismo popili čašu vode. Tokom leta znojenjem se gubi i do tri litre vode, pa je dehidracija često razlog manjka koncentracije, glavobolje i umora.

Kafu i gazirana pića zamenite limunadom i čajem

Alkohol, sve vrste kafe i gazirani napici podstiču dodatni gubitak tečnosti. Napravite sok od limuna, sa malo šećera, jer limunada deluje osvežavajuće ili popijte jednu šolju mlakog, domaćeg čaja.

(Espreso/Lepa i Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.