slatkiš
DOMAĆICE, NAPRAVITE POSNE ČUPAVCE NA VODI: Zbog OVOG SASTOJKA mrsne više NEĆETE POŽELETI (RECEPT)
Osim što su lagani za pripremu, čupavci su i vrlo izdašni, a uz to za njih važi pravilo da što duže stoje, to su bolji
Popularne čupavce, kolač preliven čokoladom i uvaljan u kokosovo brašno, domaćice u Srbiji pripremaju decenijama.
Osim što su lagani za pripremu, čupavci su i vrlo izdašni, a uz to za njih važi pravilo da što duže stoje, to su bolji. Na kraju, ni sastojci za čupavce nisu skupi, što im dodatno daje na popularnosti.
Ukoliko postite, a ipak želite da se zasladite čupavcima, isprobajte verziju bez jaja, mleka i ulja, odnosno margarina. Posni čupavci po ukusu nimalo ne zaostaju za mrsnim, a priprema je brza i jednostavna.
Sastojci:
200 g brašna
50 g griza
400 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
400 ml vode
1 kašika alkoholnog sirćeta
50 g kakao u prahu
100 g kokosovog brašna
Priprema:
U činiji pomešajte pšenično brašno, griz, 200 grama šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom dodajte 200 mililitara vode i kašiku alkoholnog sirćeta. Sve dobro umutite, pa sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.
Sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke.
U šerpu sipajte 200 mililitara vode, dodajte 200 grama šećera i 50 grama kakao uprahu, pa stavite na ringlu da se kuva. Kad proključa, skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi.
U posudu sa strane sipajte kokosovo brašno.
Kocke ispečenog patišpanja viljuškom spuštajte u preliv od vode, šećera i kakao-praha, pa odmah zatim u posudu sa kokosovim brašnom.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!