OVE PREDMETE LETI NIKAKO NE DRŽITE U AUTOMOBILU: Može se desiti ONO NAJGORE!
Automobil, Foto: Printscreen

AKO NISTE ZNALI

OVE PREDMETE LETI NIKAKO NE DRŽITE U AUTOMOBILU: Može se desiti ONO NAJGORE!

Kad se zagreje, BPA može da iscuri iz plastike u tečnost koju okružuje

Objavljeno: 20:38h

Neke stvari ne bi nikada trebalo da se ostavljaju u automobilu. Na primer, ako ostavite čokoladu u vozilu za vreme visokih temperatura, rastopiće se i napraviti nered. Neke vredne stvari ne treba ostavljati na vidljivo mesto jer bi mogle da privuku lopove, piše Metromile.

Takve stvari su očigledne i svi znamo da ih ne treba držati u automobilu, ali evo šta takođe nikako ne bi trebalo da ostavljate u svom vozilu jer mogu izazvati veliku štetu.

Naočare

Obične naočare za vid ili sunčane naočare nipošto ne bi trebalo da ostavljate u automobilu za vreme visokih temperatura. Ako ih ostavite na komandnoj tabli, plastika se može otopiti pa naočare mogu postati izobličene, a metalni okviri mogu postati prevrući za dodir.

Lekovi

Većina lekova je vrlo osetljiva na promene temperatura. Tokom vrućina, automobil je poput mikrotalasne pećnice, pri čemu se toplota zadržava unutar vozila. Tokom hladnijeg vremenskog razdoblja, vozilo se ponaša kao frižider i zadržava hladnoću.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Kako bi lekovi ostali delotvorni, bitno je čuvati ih na suvom, hladnom mestu, a to sigurno nije automobil. Ako pijete neke lekove svakodnevno i morate ih nositi sa sobom, bolje je držati ih u torbi nego u automobilu.

Elektronika

Zbog temperaturnih promena elektroniku nipošto ne bi trebalo držati u automobilu. Kada automobil ne radi, temperatura unutar njega može drastično da varira i može uzrokovati nepovratna oštećenja na telefonu, prenosnom računaru, tabletu, fotoaparatu itd.

Plastične flaše

Većina moderne prozirne plastike izrađena je od polietilen tereftalata i sadrži BPA (hemikaliju koja plastici daje čvrstoću). Na nižim i sobnim temperaturama BPA je inertan, ali kad se zagreje, BPA može da iscuri iz plastike u tečnost koju okružuje.

Ispijanje vode iz plastične flaše koja je ostavljena u vrućem automobilu prilično je opasno za vaše zdravlje, jer je BPA povezan s određenim vrstama raka.

Krema za sunčanje

Aktivni sastojci kreme za sunčanje razgrađuju se kada su izloženi toploti, rok trajanja postaje kraći, a efikasnost se smanjuje. Uz to, ako zbog vrućine se može otvoriti poklopac na kremi pa ona može iscuriti i napraviti popriličan nered.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.