"TUŠ JE ZA CREVA": Kiropraktičar tvrdi da vas ovo ČISTI bolje od USISIVAČA (RECEPT)
Foto: Printscreen/TikTok/taytaylees

PROBAJTE!

"TUŠ JE ZA CREVA": Kiropraktičar tvrdi da vas ovo ČISTI bolje od USISIVAČA (RECEPT)

Uvrstite ga u svoje jutarnje navike

Objavljeno: 12:53h

TikTok hitovi nastavljaju da se nižu, a poslednji u nizu je ultra popularani napitak za "unutrašnje čišćenje". Videozapisi ovog tipa prikupili su više od 147 miliona pregleda, a ta brojka i dalje raste.

Korisnica TikTok aplikacije, Keli Baums, odlučila je da isproba napitak od vode, čia semenki i limuna. Nakon što je ostavila da čia semenke odstoje 15 minuta u vodi kako bi nabubrile, brzo je popila napitak i rekla je da su čia semenke bile krupne.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Dakle, neophodno je da ostavite da čia semenke odstoje barem pet minuta u vodi kako bi se zgusnule, a zatim popijte napitak na prazan želudac.

Kako napitak deluje?

"Konstipacija se prvenstveno javlja usled nedovoljnog unosa vlakana. Preporuke za unos vlakana iznose 25 grama na dan za žene i 38 grama na dan za muškarce. Jedna kašičica čia semenki sadrži oko 5 g vlakana što bi značilo da se preporučeni dnevni unos vlakana može zadovoljiti unosom četiri kašičice čia semenki dnevno", objašnjava nutricionistkinja Petra Tonković iz Centra za Funkcionalnu medicinu u Zagrebu, navodi portal Miss7zdrava.

Prema određenim istraživanjima, unos veći od 50 grama čia semenki dnevno neće da ima značajnog uticaja na metaboličke parametre, ali može da prouzrokuje tegobe poput bola u stomaku, mučnine, nadutosti, konstipacije, dijareje, glavobolje i slabosti.

(Espreso/SrbijDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.