ONA JE NAJBOGATIJA SRPKINJA KOJA HODA OVOM ZEMLJOM: Tajkun joj prepustio 23,8 milijardi, A TEK KAKO IZGLEDA (FOTO)
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

ONA JE NAJBOGATIJA SRPKINJA KOJA HODA OVOM ZEMLJOM: Tajkun joj prepustio 23,8 milijardi, A TEK KAKO IZGLEDA (FOTO)

Bivša manekenka više nije samo bogato udata, već i više od toga

Objavljeno:

Bivša modelsica Sandra Meljničenko preko noći je postala milijarderka i našla se na listi najbogatijih žena na svetu, sa bogatstvom procenjenim na čak 23,8 milijardi dolara.

Naime, ruski oligarh Andrej Meljničenko, na svoj 50. rođendan prepisao joj je celokupno bogatstvo. Sandra je tako sada vlasnik i najvećih svetskih kompanija za proizvodnju uglja i đubriva. Time je ova Srpkinja postala i najmlađa bogatašica među deset najimućnijih žena na svetu - na listi magazina 'Forbs', zauzela je osmo mesto!

Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepustio je svojoj supruzi vlasništvo nad kompletnom poslovnom imperijom samo dan pre nego što mu je Evropska unija, zbog bliskosti sa Putinom i rata u Ukrajini, uvela sankcije i zamrzla sva sredstva. Sandra Meljničenko tako je danas gazdarica najvećih svetskih kompanija za proizvodnju uglja i đubriva - njoj su pripali i ruski SUEK i švajcarski 'EuroChem', koji pokrivaju skoro 90 odsto evropskog tržišta. Novinska agencija Rojters podseća da je ubrzo nakon što su se Meljničenkovi venčali, još pre 16 godina, Andrej Sandru proglasio svojim naslednikom u slučaju njegove smrti.

1 / 10 Foto: Youtube Printscreen/Zeljko Samardžić

Kada je, međutim, 24. februara izbio rat u Ukrajini, Andrej je strahovao da bi njegova poslovna imperija mogla da postane meta sankcija EU. Zbog toga je manje od dve nedelje kasnije, 8. marta, prebacio sve svoje vlasništvo na suprugu i faktički se penzionisao. To je učinio na svoj 50. rođendan, koji je proslavljao sa Aleksandrom i decom u Tanzaniji.

Nakon prenosa vlasništva usledile su brojne državne kontrole dokumentacije o vlasništvu u Meljničenkovim firmama u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Nemačkoj. Posle detaljnih pregleda, ustanovljeno je da su sve kompanije pripale Aleksandri Meljničenko i da se sankcije ne mogu odnositi na nju, kao ni na decu bračnog para, desetogodišnju Taru i petogodišnjeg Adrijana. Švajcarska kompanija 'EuroChem' potvrdila je da je Aleksandra Meljničenko zamenila svog supruga na mestu vlasnika. 'Nakon odlaska osnivača, primarno stvarno vlasništvo nad trustom koji ima 90 odsto udela u globalnoj kompaniji za proizvodnju đubriva automatski je prešlo na njegovu suprugu', navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u švajcarskom gradu Cugu.

Aleksandra Meljničenko, rođena Nikolić, nova svetska kraljica uglja i đubriva, upoznala je sadašnjeg supruga 2003. godine dok je radila kao manekenka u Nici i Parizu. Zabavljali su se dve godine, da bi se u septembru 2005. godine venčali na Azurnoj obali, na velelepnoj ceremoniji koja je koštala neverovatnih 30 miliona dolara i na kojoj su goste zabavljale svetske zvezde Vitni Hjuston, Enrike Iglesijas i Kristina Agilera.

Sandra Meljničenko
foto: Printscreen/Twitter/looxat

Po goste su slali privatne avione i svi su bili smešteni u hotelu sa pet zvezdica, a svadba je trajala puna tri dana. Za potrebe venčanja sazidana je čak i replika stare ruske kapele. U braku su dobili dvoje dece, ćerku Taru (10) i sina Adrijana (5). Bogati bračni par širom sveta ima brojne nekretnine, među kojima su velelepna vila na Tajlandu i luksuzna kuća u Sent Moricu, dvorac u Velikoj Britaniji, penthaus u Njujorku, brojne nekretnine u Moskvi, Londonu i Beogradu, a imaju i privatan avion 'boing 737'! Tokom leta, par najviše boravi u luksuznoj vili u Antibu, između Kana i Nice, prenosi Informer,

Šta poseduju Meljničenkovi

Sandra Meljničenko
foto: Profimedia

19 miliona tona đubriva proizvede godišnje "EuroChem" 19,7 milijardi dolara zarade godišnje SUEK i "EuroChem" Imovina * Velelepna vila na Tajlandu * Luksuzna kuća u Sent Moricu * Penthaus u Njujorku * Vila u Antibima * Brojne nekretnine u Moskvi, Londonu i Beogradu * Privatan avion * dve megajahte

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.