TEŠKA SUDBINA DEVOJČICE SA NASLOVNE: Njena SLIKA JE OBIŠLA CEO SVET, al je zato ona PROPATILA UŽASNO!
Foto: Printscreen/youtube/Phaidon, Printscreen/youtube/BBC News Hindi

život je nije mazio, uprkos slavi!

TEŠKA SUDBINA DEVOJČICE SA NASLOVNE: Njena SLIKA JE OBIŠLA CEO SVET, al je zato ona PROPATILA UŽASNO!

McCurry nije znao identitet djevojčice. Njoj se činjenica da je neki muškarac, a pogotovo stranac, fotografira, nimalo nije svidjela...

Objavljeno:

Šarbat Gula je za vreme sovjetske okupacije Afganistana sa bakom, braćom i sestrama napustila domovinu i zaputila se u susedni Pakistan gde su primljeni u izbeglički kamp. Jednog dana, kad je Šarbat imala 12. godina, u kamp je došao fotograf Stiv MekKuri. 'Opalio' je tog dana stotine fotografija, ali samo jedna mu je bila bitna.

Ona na kojoj Šarbat, ili kako je postala kasnije poznata "Afganistanska devojčica" gleda direktno u objektiv fotoaparata. Fotografija je nastala 1984. godine, da bi u junu 1985. završila na naslovnici National Geographica.

MekKuri nije znao identitet devojčice. Bila je jedna od njih nekoliko koje su tog dana pohađale nastavu u improvizovanoj 'šator-školi'. Njoj se činjenica da je neki muškarac, a pogotovo stranac, fotografiše, nimalo nije svidela. Pleme Paštuna, kojem pripada, ne odobrava takve stvari.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Phaidon, Printscreen/youtube/BBC News Hindi

Gula se u početku nije htela sastati sa muškarcem koji joj je donio svetsku slavu, za koju nije ni znala. Smatrala je taj poduhvat vrlo neprimerenim, kao muslimanka i Paštunka, pokazivati svoje lice pred muškarcima koji joj nisu članovi rodbine.

- Nije mi svidelo što me je fotografisao. Nisam znala da je slika obišla svet. U početku sam bila ljuta, ali su mi kasnije rekli da je ta fotografija pomogla brojnim izbeglicama pa sam onda bila srećna - rekla je za vreme susreta tad 30-godišnja Gula.

- Vreme i poteškoće izbrisale su njenu mladost. Koža joj izgleda kao životinjska .Sve se na njoj promenilo. Zapravo, jedna stvar nije. Oči još uvek blistaju - rekao je nakon susreta MekKuri.

Ekipa National Geographica je iz zahvalnosti platila troškove lečenja jednog člana njene porodice pa su i pristali da plate troškove hodočašća u Meku za celu njenu porodicu. Sigurnost je našla u Pakistanu. Od 13 godine bila je u dogovorenom braku sa Rahmatom Gulom. Rodila je petoro dece, od čega je jedno preminulo ubrzo nakon porođaja. Bez muža je ostala 2012. godine. Preminuo je od hepatitisa C

Živela je mirnim i povučenim životom u Pakistanu sve do 2014. godine kad je uhvaćena i zatvorena zbog lažirane dozvole. Nakon odsluženja zatvorske kazne u trajanju od 15 dana, odlučili su je, uprkos brojnim apelima međunarodne zajednice, deportovati u Afganistan. Iako se na početku bojala povratka, tadašnja afganistanska Vlada je njoj i njenoj deci dala stan na korištenje pa im je plaćala 700 dolara mesečno za troškove.

Ali ni u Afganistanu nije uspela da pronađe svoj mir. Talibani su 2021. godine stigli na vlast i iz straha za život, Gula je odlučila da pobegne. Primljena je u Italiju i dodeljen joj je status izbeglice. Od prošle godine zna se tek "da se nalazi na sigurnom i da će joj se pomoći sa integracijom u talijansko društvo".

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.