U ZABLUDI STE AKO MISLITE DA PIJETE TURSKU KAFU! Zbog ove greške, niste ni OKUSILI ONU PRAVU!
Foto: Printscreen

KO BI REKAO?

U ZABLUDI STE AKO MISLITE DA PIJETE TURSKU KAFU! Zbog ove greške, niste ni OKUSILI ONU PRAVU!

Mnoge domaćice ponosne su na svoju veštinu spremanja kafe, ali stručnjaci smatraju da joj jedan detalj daje ukus kakav zapravo ne želimo da ima

Objavljeno:

Turska ili domaća kafa je napitak koji piju mnogi, pogotovo na početku dana. Smatra se da zbog kofeina razbuđuje, što joj je glavna svrha, pa zato većina ljudi ne može da zamisli jutro bez tog toplog napitka. Ona je vremenom postala društveni ritual pa je učestalo njeno ispijanje kada smo negde u gostima ili kada nas poseti neko od prijatelja.

Za domaćicu koja dobro priprema kafu važi mišljenje da će se navodno dobro udati. To znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i eventualno šećera.

Naše mame i bake su nas naučile kako da je pripremamo, što većina nas primenjuje i danas. Mnoge devojčice su jedva čekale da porastu dovoljno da bi mogle da uživaju u ritualu ispijanja crnog napitka, a da tome dodaju i eventualno gledanje u šolju s drugaricama.

Kafa se priprema tako što stavimo u džezvu određenu količinu vode i šećera, ukoliko volimo da je pijemo zaslađenu. Potom čekamo da voda provri. Kada se to dogodi, možemo malo da odlijemo tečnosti iz džezve ili da ništa ne menjamo ukoliko je ona dovoljno velika da nam kafa ne iskipi. Posle toga dodajemo vršnu kašičicu kafe. U kafanama može da se čuje pravilo za one koji piju slatku kafu: "Koliko kafe, toliko šećera", ali to zavisi od ukusa. Nakon toga čekamo da kafa provri, i to je čitava "nauka".

1 / 8 Foto: Printscreen

Ispostavilo se, međutim, da ipak grešimo u pripremi kafe i to generacijama. Stručnjaci smatraju da postoji sitan detalj koji u potpunosti menja ukus omiljenog crnog napitka.

- Kada sipate kafu u vodu ne smete da dozvolite da ona prokuva na ringli. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus - objasnio je osnivač kompanije „Roaster Coffee“.

Preostaje nam jedino da isprobamo njegov savet i uverimo se da li je kafa koja ne proključa zaista bolja od one koju tradicionalno pripremamo od malih nogu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.