ŠUŠU KROFNICE MORATE PROBATI: Prave se lako i brzo, a ukus je PERVERZIJA! (RECEPT)
Krofnice, Foto: Printscreen

WOW

ŠUŠU KROFNICE MORATE PROBATI: Prave se lako i brzo, a ukus je PERVERZIJA! (RECEPT)

Savršen desert za svaku priliku

Objavljeno: 22:41h

Sastojci:

Za hrskavu koricu:

- 85 g kravljeg putera (mekanog) - 100 g brašna - 100 g smeđeg šećera

Za kuvano testo:

- 125 g svežeg mleka- 125 g vode - 110 g kravljeg putera - 5 g šećera - 2 g soli - 140 g prosejanog brašna - 220 g jaja

Za krem od mlečne čokolade:

- 500 g slatkog mleka - 120 g šećera - 1 kašičica esktrakta vanile - 8 žumanaca - 30 g brašna - 30 g kukuruznog skroba - 60 g kravljeg putera - 100 g mlečne čokolade

Za krem Šantili:

- 300 g slatke pavlake (dobro ohlađene) - šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Za hrskavu koricu:

Staviti u činiju miksera mekani puter, brašno i šećer i pomešati. Razvući tanku koru (2-3mm) između dve hartije za pečenje i staviti u frižider na 3-4 sata.

Sipati u šerpu srednje veličine mleko, vodu, puter, šećer i so. Ostaviti smesu da proključa. Skinuti sa vatre. U tečnu smesu odjednom dodati prosejano brašno i odmah početi intenzivno mešati žicom dok se smesa ne spoji. Potrebno vam je oko 30 sekundi.

1 / 8 Foto: Printscreen/youtube/Emininakuhinja

Vratiti šerpu na ringlu i mešajući špatulom ostaviti testo da se kuva oko minut.

Prebaciti testo u činiju miksera, staviti široku mutilicu za testo i ostaviti ga da se malo ohladi. Dobro umutiti jaja, ali ne penasto. Mešati na srednjoj brzini oko 30 sekundi, zatim smanjiti brzinu do najniže i početi sa dodavanjem jaja.

Sada je potrebno razumeti da li je konzistencija testa dobra. Zaustaviti mikser i skinuti mutilicu, pokupiti testo sa zidova činije i proći mutilicom kroz njega. Ako ste dobili potrebnu konzistenciju, testo će visiti sa mutilice u obliku latinskog V.

Od testa pripremljenog za hrskavu koricu iseći kružiće veličine krofnica (oko 5cm) i staviti u frižider.

Zagrejati rernu na 200ºC. Napuniti testom poslastičarsku kesu i staviti nastavak 1A. Pokriti pleh papirom za pečenje. Istisnuti testo i pokriti ih hrskavim kružićima. Peći oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 160ºC bez otvaranja rerne i peći još 12-15 minuta.

Za pripremu krema:

Sipati u šerpu mleko i 60 g šećera. Dodati ekstrakt vanile. Zagrejati smesu, ali ne do ključanja.

Pomešati žumance sa ostalim šećerom. Dodati brašno uz intenzivno mešanje, a zatim i skrob. Umešati dobro. Naliti trećinu zagrejanog mleka i dobro mešati. Vratiti ovu smesu u šerpu sa mlekom i staviti na ringlu na srednjoj vatri.

Dok se kuva, mutilicom dobro mešati. Čim osetite da smesa postaje gušća, skinuti je sa vatre i mešati još tridesetak sekundi dok se ne dobije gusta i homogena smesa. Vratiti na umerenu vatru i ponovo mešati dok ne provri, bar jedan minut, kako bi potpuno nestao ukus skroba. Čim krem bude gotov, skinuti ga sa vatre i sipati u veliku činiju ili poslužavnik, pokriti ga providnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Čim se krem ohladi na sobnu temperaturu, sipati ga u činiju miksera, dodati puter u malim komadima i mešati na visokoj brzini dok se puter i krem u potpunosti ne spoje. Istopiti čokoladu na vodenoj pari, zatim je staviti u krem i mešati na niskoj brzini.

Za krem Šantili umutiti ohlađenu pavlaku na visokoj brzini.

Iseći poprečno pečene i već ohlađene krofnice. Napuniti donji deo krofnice čokoladnim kremom. Odozgo sipati šlag. Staviti poklopce i posuti šećerom u prahu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.