DA LI SE ŠALITE?! Voće koje Srbi obožavaju je NAJSKUPLJE NA SVETU, a jeli ste ga još juče (FOTO)
Foto: Profimedia

ma da li ste znali?

DA LI SE ŠALITE?! Voće koje Srbi obožavaju je NAJSKUPLJE NA SVETU, a jeli ste ga još juče (FOTO)

Bez obzira na to gde uspevaju, i kod nas se mogu kupiti egzotične voćke poput avokada, papaje, manga, pomela, kokosa... Jedu ih oni koji mogu da ih kupe, ali o nekim retkim sortama i oni sa dubljim džepom mogu samo da čitaju!

Objavljeno:

Reč je o hibridnom voću nastalom ukrštanjem posebnih vrsta, rađa u ograničenim količinama, a zbog uslova gajenja košta i po nekoliko hiljada dolara i obično ih putem aukcija kupuju luksuzni restorani.

Zanimljivo je što većina ovih paprenih voćki uspeva u Japanu.

Lubenica densuke

Lubenica densuke uzgaja se samo na ostrvu Hokaido, u Japanu, a tokom prve ovosezonske žetve jedan plod prodat je za 600.000 jena, što je oko 4.500 dolara.

Lubenica densuke poznata je po tamnoj, gotovo crnoj boji kore, nema ni pege ni štrafte, a u opisu se navodi da je malo slađa od uobičajenih lubenica. Godišnje se proizvede 10.000 komada. Dostiže težinu od oko 11 kilograma i u Japanu se prodaje oko 250 dolara po kilogramu.

Kraljevska dinja jubari

1 / 4 Foto: Profimedia

Lubenica kockica - 800 dolara

Lubenica u obliku kocke je velika atrakcija u gastronomiji, a Japanci ih gaje pomoću veštačkih kalupa. Cena jednog komada je 800 dolara.

Grožđe rubi roman

Japan je još jednom na ovoj listi zahvaljujući grožđu rubi roman. Ovo je najskuplje grožđe na svetu. Svako zrno mora da dostigne težinu od 20 grama i da sadrži 18 odsto šećera. Grožđe vrhunske klase je toliko retko da je 26 grozdova prodato 2015. godini za neverovatnih 8.400 dolara.

Mango tajo no tamago

Doslovno prevedeno ime ove sorte manga jeste "jaje sunca". Tajo no tamago treba da imaju više od 350 grama i visok sadržaj šećera.

Svake godine, posle prve berbe, plodovi se prodaju na aukciji za po hiljadu do čak 3.000 dolara za par, što je do sada bila rekordna cena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.