brzo i lako
SEZONA JE TREŠANJA: Napravite ovaj neobičan francuski desert čiji UKUS ĆE VAS OČARATI! (RECEPT)
Klafuti (clafoutis) je neobičan desert, koji se peče, ali teksturom podseća na krem
Iako na našem podneblju nema mnogo recepata sa trešnjama, da je ova slasna crvena voćka u kolaču pun pogodak, govori veoma cenjena francuska kuhinja.
Klafuti (clafoutis) je neobičan desert, koji se peče, ali teksturom podseća na krem. Praksa nalaže da se priprema sa trešnjama i to celim, odnosno da se trešnjama ne čiste koštice.
Dva su, kažu Francuzi, objašnjenja za to: prvi je da se tako čuva sav sok u trešnjama, a drugi da koštice u toku pečenja daju poseban bademasti ukus.
Naravno, ovo možete uraditi po sopstvenom izboru, ali imajte u vidu da su Francuzi neprevaziđeni kada su delikatne poslastice u pitanju, pa zašto im ne bismo verovali i ovog puta?
Sastojci:
- 500 g zrelih krupnih trešanja
- 3 jajeta
- 150 g brašna
- 150 g putera + 20 g za podmazivanje kalupa
- 200 ml mleka
- 120 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 čašica likera od višanja ili nekog sličnog
Priprema:
Trešnje operite i odaberite samo zdrave plodove. Kalup podmažite puterom izdašno, pa rasporedite trešnje.
Jaja kratko umutire viljuškom, dodajte brašno i nastavite da mutite ručno, nikako mikserom. Sve sjedinite u smesu bez grudvica, pa dodajte otopljeni puter.
Potom dodajte mleko i na kraju šećer i vanilin šećer, pa nastavite da mešate.
Lagano sipajte smesu preko trešanja i pecite kolač u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, potom smanjite temperaturu na 170 i nastavite da pečete još 15 minuta.
Kolač treba da se stegne svuda, odnosno da smesa ne bude vodenasta.
Kada je gotov, po želji ga dodatno premažite maslacem, sačekajte da se potpuno ohladi, pa secite i poslužite.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!