SAMO NAŠE BAKE ZNAJU KAKO SE SPREMA POSNA SARMA: Zbog ove NAMIRNICE zaboravićete na TRADICIONALNU SA MESOM! RECEPT
Posna sarma, Foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

NEMA KO NE VOLI

SAMO NAŠE BAKE ZNAJU KAKO SE SPREMA POSNA SARMA: Zbog ove NAMIRNICE zaboravićete na TRADICIONALNU SA MESOM! RECEPT

A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe

Objavljeno:

U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale, a po čemu je nihov recept za sarmu čuven - orahe.

Kako gurmani tvrde, posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.

A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Sastojci:

veća glavica kiselog kupusa

3 glavice crnog luka

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

struk praziluka

200 gr pirinča

2 šargarepe

crvena mlevena paprika

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

biber, so

šolja mlevenih oraha

lovorov list

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

1 kašika brašna

2 dl ulja

Priprema:

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte.

Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.

Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Između sarmi ubacite tri lista lovora.

Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.

U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri.

Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.

Poslužite je toplu.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.