RECEPT ZA NAJPOZNATIJU PITU NA SVETU: Slučajno je nastala, a sada je NAMERNO prave iz dana u dan
Tatin tart, Foto: Profimedia

PREUKUSNA

RECEPT ZA NAJPOZNATIJU PITU NA SVETU: Slučajno je nastala, a sada je NAMERNO prave iz dana u dan

Pite vole svi, bilo da su slatke, slane, od domaćih kora, sukane, gužvane, prevrnute- jednostavno su omiljene i gotovo ne postoji nacija koja nema neku svoju verziju. Upravo zahvaljujući tom statusu obožavanosti u istoriju Francuske gastronomije je ušla jedna od najpoznatijih pita na svetu- prevrnuta Tart tatin.

Objavljeno:

Priča o ovom čuvenom specijalitetu seže u kraj 19. početak 20. veka, a u dolini reke Loare, gde je pre više od jednog veka i nastala prevrnuta pita sa jabukama.

Naime, u gradiću Lamote-Beuvron se nalazio hotel Tatin, koji je bio na glasu zbog dobre kuhinje, u koji je dolazio čak i slavni Klof Mone, a njega su vodile dve sestre, Stefanija i Karolina Tatin.

Prema legendi, jednog dana prilikom pripreme pite, inače pomalo zaboravna Stefanija, jabuke poređene na maslacu i šećeru zaboravila je da prekrije testom. Uvidevši kasno grešku jabuke je naknadno prekrila tankim slojem testa i nastavila da peče pitu. Iz kalupa je kasnije izvadila i preokrenula na tanjir za posluživanje. Iznenađena blistavim zlatom karameliziranih jabuka, odlučila je da gostima posluži preokrenuti desert čiji je ukus izazvao oduševljenje. I tako je nastala poznata pita.

Dodatnu slavu pita je dobila kada je dodata na jelovnik poznatog pariškog restorana Maksim tridesetih godina prošlog veka, a njegov je tadašnji vlasnik Lui Vaudable je, takođe, pričao zanimljivu priču prema kojoj je godinama bezuspešno pokušavao da nabavi tajni recept popularne pite, zbog čega se navodno i zaposlio kao vrtlar hotela Tatin, navodi Miss7. Ta varka je ubrzo bila otkrivena, on je bio otpušten, ali se vratio u Pariz sa receptom. Ipak, ova priča je samo plod mašte jer je njegova porodica Maksim preuzela tek 15 godina nakon smrti Stefanije.

Kao i svako poznato jelo i tarte tatin ima nekoliko verzija, a orginalna se pravi u specifičnom kalupu sa zvonastim poklopcem, kako tokom pečenja ne bi izgubila sočnost. Za pripremu se prema autentičnom receptu koriste jabuke sorti "Reine des Reinettes" ili Zlatni Delišes, kao i nezaslađeno prhko testo. Na maslacem premazani kalup posut šećerom slože se polovine ili četvrtine očišćenih jabuka spoljnom stranom prema dole u koncentričnim krugovima.

Tako složene karamelizuju se 15 do 20 minuta na šporetu na jakoj vatri. Zatim se prekriju tankim testom, pa se pita peče 30 minuta u rerni na temperaturi od 180 do 190 stepeni. Na kraju se na kalup stavlja tanjir za posluživanje i sve se preokreće kako bi se pita istresla na tanjir, a jabuke zablistale na površini. Idealno se poslužuje vruća ili topla, često sa šlagom ili sladoledom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.