JEDNOSTAVNI TRIKOVI ZA UVEK ČISTO KUPATILO: Posebno obratite pažnju na WC šolju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

preporuka

JEDNOSTAVNI TRIKOVI ZA UVEK ČISTO KUPATILO: Posebno obratite pažnju na WC šolju!

Ne zaboravite da se bakterije vrlo brzo nagomilavaju u kupatilu jer im odgovara vlažna sredina

Objavljeno:

Kupatilo je ogledalo kuće i mesto gde se održava higijena čitavog tela. Svi znate da je dobra higijena pola zdravlja. Ukoliko kupitilo zanemarite i zapustite, teško da ćete se uspešno boriti protiv bakterija i infekcija.

Čišćenje kupatila sprečava bakterije da se namnože i u krajnjoj instanci nanesu neku štetu vašem organizmu. U narednim redovima vam donosimo par preporuka uz pomoć kojih će vaše kupatilo uvek biti čisto, a vi zadovoljni.

Očistite kupatilo sa prirodnim sredstvima umesto hemije

Od velikog je značaja da vodite računa da vaše kupatilo ostane čisto nakon svake upotrebe. Na taj način ćete sebi uštedeti vreme, jer kada generalno raspremate kuću utrošićete manje vremena nego inače, a bićete sigurniji. Bitno je da uvek u kući imate dovoljno sredstava za čišćenje koja će vam biti gotovo svakodnevno neophodna. Ukoliko trenutno nemate ništa od hemijskih sredstava, ili niste ljubitelj hemije, može vam pomoći soda bikarbona. Soda bikarbona i sirće u kombinaciji mogu besprekorno obaviti gotovo svaki posao vezan za čišćenje.

Kada ili tuš kabina zahtevaju posebnu pažnju

Ne zaboravite da se bakterije vrlo brzo nagomilavaju u kupatilu jer im odgovara vlažna sredina, tako da je potrebno posebno da održavate čistoću dela u kome se kupate ne samo vi, nego i svi ukućani redom. Bez obzira da li je u pitanju kada ili tuš kabina ovaj deo uvek mora da vam bude besprekorno čist. Dokazano je da je zavesa za tuširanje veoma pogodno tlo za razvoj bakterija. Ne bi bilo loše ukoliko je moguće da je izbacite iz kupatila ili da je zamenite sa platnenom zavesom koju ćete redovno održavati.

1 / 6 Foto: Tiktok printscreen

Ukoliko iz kade dopire neprijatan miris možete koristite neko hemijsko sredstvo koje svojom formulom može da razbije nagomilanu prljavštinu u odvodu. Prirodna kombinacija koju smo malopre pomenuli takođe vam može rešiti problem smrada iz odvoda. Sipajte u odvod polovinu šolje sode bikarbone a zatim šolju sirćeta. Ostavite da odstoji neko vreme a zatim pustite mlaz vrele vode u slivnik.

Posebno vodite računa o čistoći WC šolje

Važno je da vam poklopac na WC šolji uvek bude spušten. Svaki put kada pustite vodu čestice tečnosti iz šolje izleću nagore, što dodatno ostavlja fleke od vode na sanitarijama. WC šolju ćete najbolje očistiti ako koristite izbeljivač na bazi hlora. Dovoljno je da sipate četvrtinu šolje, zatim ostavite da odstoji pola sata i nakon toga povucite vodu. Takođe je možete ribati rastvorom sode bikarbone i kuhinjskog sirćeta.

Ako ste dozvolili da vam se nataloži kamenac unutar WC šolje (s obzirom na tvrdoću vode), najlakše ćete ga očistiti ukoliko koristite neko od proverenih hemijskih sredstava za tu namenu. Zapušena WC šolja je čest problem u kupatilu, ako vam se ovo desi, nemojte eksperimentisati, odmah pozovite majstora. Jedan od čestih razloga koji dovodi do zapušavanja wc šolje su vlažne maramice i velike količine toalet papira koje nepromišljeno ubacujete. Najbolje bi bilo da pored šolje stavite neku malu kantu za korišćeni papir i vlažne maramice, kao i za ostali otpad koji nameravate da pustite niz odvod.

Kako da očistite fuge na pločicama?

Prostor između pločica usled vlage, vodene pare i promene temperature vrlo brzo promeni boju. Ali ukoliko redovno održavate fuge nećete imati problema prilikom generalnog raspremanja kupatila. Umesto skupih hemijskih sredstava možete sami napraviti smesu koja vrlo uspešno otklanja pomenutu nečistoću. Ovu smesu ćete napraviti tako što ćete pomešati ½ šolje sode bikarbone, 7 šolja vode, ½ šolje limunovog soka i ½ šolje vinskog sirćeta. Napravite rastvor i ostavite par sati da se homogenizuje.

Nakon toga ovu smesu nanesite na fuge i ostavite da odstoji a zatim sunđerom prebrišite.

Ukoliko vas mrzi da pravite ovaj rastvor postoje još neki provereni načini uz pomoć kojih će vaše fuge izgledati kao nove.

Jedan od njih je da sundjerom nanesete hidrogen a zatim istrljate. Drugi najdelotvorniji „lek“ za fuge je da u raspršivač sipate varikinu a zatim naprskate po fugama. Ostavite da odstoji 15 minuta a zatim tušem isperite. Nakon toga prebrišite pločice suvom krpom. Ukoliko su vam fuge jako zaprljane varikina je najbolje sredstvo. U svakom slučaju kada jednom očistite fuge sigurni smo da nećete dozvoliti više da vam se prljavština nataloži.

Pod čistite svakog dana

Obavezno nakon večernjeg tuširanja prebrišite pod u kupatilu. Vaše kupatilo će izgledati čisto a vi ćete uštedeti vreme.

Kao i za svaku prostoriju u kući, tako je i za kupatilo važno redovno i svakodnevno održavanje. Posebno povedite računa o poločicama oko WC šolje jer se ovaj deo često najbrže kontaminira. Pogodno je tlo za razmnožavanje bakterija ali i raznih bubica. Ukoliko iz kupatila počne da se oseća neprijatan miris to je siguran znak da niste ispoštovali sve preporuke. Ovo ne smete nikako dozvoliti najpre zbog svog zdravlja a onda i zbog estetike.

Ne dozvolite da vam šminka bude rasuta po kupatilu

Šminka, Maskara, Trepavice
foto: Profimedia

Kad smo već kod estetike tu je i šminkanje koje često pripadnice lepšeg pola obavljaju baš u kupatilu pred ogledalom. Uvek pošto završite sa šminkanjem, četkice i ostalu šminku sklonite. Za to će vam trebati samo par sekundi, zato neka vam postane navika da nikada ne ostavljate krš za sobom nakon ulepšavanja. Tako razbacane četkice po kupatilu su pravo leglo bakterija. Šminka i te iste četkice završiće na vašem licu, očima i ustima, zato vodite računa gde ih ostavljate.

(Espreso / Natragu.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.