ZOVU GA HRANOM SIROMAŠNIH, A IMA BOGOVSKI UKUS: Iznenadiće vas O ČEMU SE RADI (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

PROBAJTE

ZOVU GA HRANOM SIROMAŠNIH, A IMA BOGOVSKI UKUS: Iznenadiće vas O ČEMU SE RADI (RECEPT)

Sendvič je najbrža hrana koja postoji, najlakše se pravi i sastavni je deo svakog putovanja, izleta i slično.

Objavljeno:

Njegova istorija je duga, i čini se danas gotovo nevažnom, budući da je postao deo sasvim normalne i svakidašnje ishrane.

Ipak, iako je duga i možda naizgled nezapažena, istorija sendviča je burna. Zanimljivo je to da su prvobitno kriške beskvasnog hleba korišćene umesto tanjira, odnosno stari hleb bi se tako upotrebljavao, a kada bi se natopio sokovima druge hrane dovoljno bi omekšao da se pojede. Zato je često i nazivan hranom siromašnih.

Jedna od najpoznatijih priča o poreklu sendviča je ona o Džonu Montegju- četvrtom erlu od Sendviča.

Budući da je erl Džon Montegju bio zavistan o kockanju, pošto bi sate i sate provodio za kockarskim stolom, nije mogao da odvoji dovoljno vremena za pristojno jelo. Kako ipak ne bi precrko od gladi, tražio je od svog kuvara da mu donese nešto što bi komotno jeo samo prstima. Kuvar se setio da između dva parčeta hleba stavi meso, a ostalo je, što bi se reklo – istorija.

Bilo kako bilo, sendvič je proživeo veliku revoluciju, pa danas imamo razne kombinacije, koje su i više nego ukusne.

Monte Kristo sendvič, sendvič sa tunom i celerom i krok msje su tri sendviča koja ne smeju da izostanu na vašoj trpezi, a mi vam u nastavku donosimo recepte za njih!

RECEPTI:

1. Monte Karlo sendvič:

Isecite koricu, pa svako parče hleba premažite majonezom. Na prvu krišku stavite rendani kačkavalj, šunku, stavite drugo parče i ponovite postupak, pa sve preklopite trećim parčetom.

Umutite jaja i mleko, sendvič dobro natopite u ovu mešavinu, pa ga pržite na puteru sa svake strane nekoliko minuta. Postupak ponovite s ostatkom materijala.

2. Sendvič sa tunom i celerom:

Mladi luk i celer očistite, operite i isecite na sitne komadiće. U veću činiju stavite tunu, koju ste prethodno ocedili od vode, i rastresite je viljuškom. Dodajte luk, celer, oceđen kukuruz, majonez, mirođiju, kiselu pavlaku, senf, so i biber po ukusu.

Sve dobro sjedinite. Na kriške hleba stavite zelenu salatu, količinu tune raspodelite na dve polovine, stavite kolutove paradajza, pa poklopite drugom kriškom i poslužite.

3. Krok msje

Rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko propržite pa zalijte toplim mlekom.

Dobro mešajte dok se bešamel ne skuva. Dodajte senf, so, biber i sve dobro promešajte.

Hleb premažite bešamelom i pospite sirom. Na četiri kriške stavite šunku, pa ih preklopite ostatkom hleba. Pecite u rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.