UMESTO VODOM BILJKE ZALIVAJTE SA OVIM I OSTAĆETE U ČUDU: Nema boljeg ĐUBRIVA, a koristi se na 1 NAČIN
Cveće, Foto: Profimedia

za vašu baštu

UMESTO VODOM BILJKE ZALIVAJTE SA OVIM I OSTAĆETE U ČUDU: Nema boljeg ĐUBRIVA, a koristi se na 1 NAČIN

Mikrobi koji se hrane komponentama đubriva mleka takođe su korisni za tlo

Objavljeno:

Osim što pomaže u rastu biljaka, hranjenje biljaka mlekom takođe može da ublaži mnoge probleme u bašti, od nedostatka kalcijuma do virusa i pepelnice. Hajde da saznamo kako da iskoristimo korisne komponente đubriva u mleku.

Mleko je dobar izvor kalcijuma, ne samo za ljude, već i za biljke. Sirovo, ili nepasterizovano, kravlje mleko ima neka od istih hranljivih svojstava za biljke koje ima za životinje i ljude. Sadrži korisne proteine, vitamin B i šećere koji su dobri za biljke, poboljšavajući njihovo opšte zdravlje i prinose useva. Mikrobi koji se hrane komponentama đubriva mleka takođe su korisni za tlo.

1 / 9 Foto: Profimedia

Kao i mi, biljke koriste kalcijum za rast. Nedostatak kalcijuma se ukazuje kada biljke izgledaju zakržljale i ne rastu do svog punog potencijala. Gniloba cvetova, koja se obično viđa kod tikvica , paradajza i paprike, uzrokovana je nedostatkom kalcijuma. Hranjenje biljaka mlekom osigurava da će dobiti dovoljno vlage i kalcijuma.

Možda je najbolja upotreba mleka bila u smanjenju prenošenja virusa mozaičnog lista. Mleko se koristi kao efikasan antifungalni agens, posebno u prevenciji pepelnice.

Nedostaci hranjenja biljaka mlekom

Uz prednosti korišćenja mlečnog đubriva, treba uključiti i njegove nedostatke. Ovi uključuju:

Upotreba previše mleka nije dobra ideja jer će se bakterije u njemu pokvariti, što će rezultirati neprijatnim mirisom i bledim, slabim rastom.

Cveće, Verbena, Vrbena
foto: Profimedia

Masnoća u mleku takođe može proizvesti neprijatne mirise dok se razlaže.

Dobroćudni gljivični organizmi koji kolonizuju lišće i razgrađuju mleko mogu biti estetski neprivlačni.

Čak i sa ovih nekoliko nedostataka, jasno je da su prednosti daleko veće od svih nedostataka.

Korišćenje mlečnog đubriva za biljke

Cveće
foto: Profimedia

Dakle, koja vrsta mleka se može koristiti kao mlečno đubrivo u bašti? Volim da koristim mleko koje je isteklo (odličan način za recikliranje), ali možete koristiti i sveže mleko ili čak mleko u prahu. Važno je da mleko razblažite vodom. Pomešajte rastvor od 50 procenata mleka i 50 procenata vode.

Kada koristite mlečno đubrivo kao folijarni sprej , dodajte rastvor u bocu sa raspršivačem i nanesite na listove biljaka. Listovi će apsorbovati mlečni rastvor. Međutim, imajte na umu da su neke biljke, poput paradajza, sklone razvoju gljivičnih oboljenja ako se đubrivo predugo zadrži na listovima. Ako se rastvor ne apsorbuje dovoljno, možete nežno obrisati listove mokrom krpom ili ih poprskati vodom.

Cveće
foto: Printscreen/Youtube/ Cvetni pozdrav

Manje mleka se može koristiti ako imate mnogo biljaka za hranjenje, kao kod velike bašte. Upotreba raspršivača za baštensko crevo je uobičajena metoda za hranjenje biljaka mlekom u velikim baštama, jer voda koja teče održava je razblaženom. Nastavite sa prskanjem dok se cela površina ne prekrije.

Ovo može uticati na glavne komponente đubriva u mleku koje zapravo pomažu biljkama — bakterije. Iako može postojati neki miris bakterija koje se raspadaju, aroma bi trebalo da nestane nakon nekoliko dana.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.