EVO KAKO DA OTPUŠITE ODVOD: Gotovo za samo PAR MINUTA
Foto: Profimedia

savet dana!

EVO KAKO DA OTPUŠITE ODVOD: Gotovo za samo PAR MINUTA

Odvod tuša ne obavlja svoj zadatak kako treba i vreme je da ga očistite? Ne brinite se, reč je o jednostavnom zahvatu koji (najčešće) može biti rešen za svega 30-ak minuta uz nekoliko jednostavnih pravila

Objavljeno:

Baš kao i otčepljivanje WC-a, to nije baš najzabavniji i najprijatniji zadatak u domaćinstvu, ali postoji nekoliko dobrih saveta kako to uraditi, a mnogi od njih uključuju korišćenje predmeta koje verovatno već imate u kući.

‘Načini rešavanja bilo kakvog začepljenja uključuju ručno uklanjanje prepreka, korišćenje vodoinstalaterske sajle, ključalu vodu ili proizvode za čišćenje odvoda, pri čemu samo sledite uputstva’, kaže Ben Čakl iz GIR Services te napominje da ako se gore spomenuti problem nastavi, svakako treba pozvati vodoinstalatera da vidi u čemu je stvar.

Evo pet koraka koje trebate preduzeti kako biste očistili odvod:

Pogledajte šta se nalazi u odvodu

Prvo proverite da se u odvodu nije našlo nešto što sprečava oticanje vode. Osvetlite ga uz pomoć lampe na telefonu. Neki odvodi za tuširanje opremljeni su posebnim rešetkama kako bi se sprečilo da se kosa i druge čvrste materije zaglave dalje u cevi. Pažljivo pogledajte odvod za tuš i proverite postoje li delovi koji se mogu podići ili izvrnuti, a zatim očistiti. Pripremite se i na nimalo lep prizor nagomilanih dlaka ili ostataka gela i sapuna i njih odmah uklonite.

Pomaže i vrela voda

Ovo može zvučati malo predobro da bi bilo istinito, ali da, ako je nakupljen talog gela za tuširanje ili sapuna uzrok vaših problema, sipanje ključale vode u odvod moglo bi da bude sve što je potrebno da uradite.

‘Začepljenja u odvodu tuša često su uzrokovana nakupljanjem sapuna i masnoće i oni se mogu zalepiti za cevi odvoda’, objašnjava Kris Vuton, izvršni direktor kompanije za čišćenje Poppies. Jednostavno stavite levak, ili nešto što će zadržavati vodu dok točite, preko odvoda i sipajte.

Važno je napomenuti da, ako začepljenje ne uzrokuju samo sapun i masnoća, ova metoda možda neće upaliti.

Sirće
foto: Profimedia

Čudesan par: sirće i soda bikarbona

Omiljena metoda za mnoge je čišćenje sodom bikarbonom i sirćetom, a katkad je jednako efikasno kao i korišćenje kupovnih sredstava za otčepljivanje odvoda.

Sipajte dve kašike sode bikarbone u/oko otvora, isperite sirćetom dok se sve ne otopi i završite tako što ćete sipati litar ključale vode. Ova snažna mešavina trebalo bi da izbaci sve sakupljene naslage.

Vodoinstalaterska sajla

Postoji jedan alat koji bi svako domaćinstvo trebalo da ima, a to je vodoinstalaterska sajla, vrlo praktična za otčepljivanje začepljene sudopere ili odvoda.

Ako prethodne metode nisu uspele, sajla će obaviti svoj posao jer je najčešći krivac za začepljenje odvoda tuša kosa, a ona je najbolji način da izbacite tu nimalo privlačnu nakupljenu prljavštinu.

Isprobajte protočnost odvoda

Kad napravite sve ove korake, odvod tuša trebalo bi da bude čist i protočan. Najbolji način da to proverite pre nego što rizikujete ponovni incident s poplavom je da jednostavno ostavite tuš da teče punom snagom nekoliko minuta. I pripazite: kadica za tuširanje ne bi smela da zadržava vodu dugo vremena.

Ako nivo vode počne da se povećava, vreme je da pozovete profesionalce. I nikako nemojte odvode u kupatilu odvrtati na svoju ruku.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.